IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 големи щатски банки повишават дивидентните плащания след стрес теста

Тазгодишните увеличения на дивидентите са по-умерени, отколкото през 2021 г., когато кредиторите бяха щедри след края на пандемичното затягане на коланите

11:21 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg L.P.
 

Големите американски банки Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America и Wells Fargo повишават дивидентите, след като преминаха годишния стрес тест на Фед с достатъчни капиталови буфери.

През миналата седмица Фед заяви, че големите банки в САЩ са добре подготвени за икономическа криза. При тестовия сценарий, който симулира рецесия, 34-те тествани банки поддържат средно капиталово съотношение от 9,7%, което е повече от два пъти по-високо от изискваното, предава Ройтерс.

В понеделник Goldman Sachs обяви, че ще увеличи дивидента си с 25% до 2,50 долара на акция. Morgan Stanley планира програма за обратно изкупуване на акции на стойност 20 млрд. долара в допълнение към увеличението на дивидента на акция до 77,5 цента. Bank of America иска да увеличи дивидента си с 5% до 22 цента, а Wells Fargo - с 5% до 30 цента на акция.

JP Morgan иска да запази дивидента на стабилно ниво от един долар на акция и се позовава на бъдещите капиталови изисквания, а Citi също планира непроменено разпределение на печалбата от 51 цента на акция.

Тазгодишните увеличения на дивидентите са по-умерени, отколкото през 2021 г. - годината, в която бяха изплатени големи банкови капитали, след като кредиторите натрупаха излишни парични средства по време на пандемията, за да покрият загуби по заеми, които така и не се реализираха. Morgan Stanley, например, удвои дивидента си през юни 2021 г.

В рамките на годишните стрес тестове, въведени след финансовата криза от 2007-2009 г., Фед оценява как балансите на банките биха се справили с хипотетичен сериозен икономически спад. Резултатите определят колко капитал е необходим на банките, за да бъдат стабилни, и колко могат да върнат на акционерите.

В понеделник банките обявиха новите си капиталови буфери за устойчивост, които влизат в сила по-късно тази година, което им дава време да преструктурират балансите си.

Citigroup, JPMorgan и Bank of America заявиха, че капиталовите им буфери ще се увеличат, потвърждавайки очакванията на анализаторите. При Bank of America и JPMorgan това увеличение ще бъде предизвикано от по-високите провизии по кредити, докато Citi ще бъде засегната от по-високи загуби от търговия, по-ниски приходи от такси и по-високи разходи, заявиха анализаторите въз основа на резултатите от тестовете.

„При всяка от тези банки очакваното увеличение на капиталовите им буфери е с 80-100 б.т. спрямо ограничения свръхкапитал, което е повече от това, което очаквахме ние или пазарът", написаха анализаторите на Goldman Sachs в петък, след като бяха обявени резултатите от стрес тестовете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още