IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 месеца и 139 млрд. долара - непосилната задача на Китай да спази сделката със САЩ

Според изчисления Пекин е едва на 19% от целта си за покупки от САЩ за 2020 г., а евентуалното неспазване на обещанията може отново да разпали напрежението

12:33 | 05.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските покупки на американски стоки нараснаха миналия месец на фона на започналото икономическо възстановяване на страната, но вносът все още изостава и то с много от нужното за изпълнение на първата фаза на търговската сделка. 

До края на май тази година Китай е направил едва 19% от целевия обем покупки за над 170 млрд. долара за 2020 г., показват изчисления на Bloomberg. Това означава, че страната ще трябва да купи стоки за още 139 млрд. долара през останалата част от годината, за да бъдат спазени договорените през януари условия.

Пекин обеща да купи допълнителни стоки и услуги за 200 млрд. долара от САЩ до края на 2021 г., като по този начин бе сложена на пауза търговската война между двете най-големи световни икономики. Сделката е и една от малкото добри новини в китайско-американските отношения, които все повече се влошават заради редица стратегически конфликти.

Китай ще трябва да увеличи покупките си „значително“ през идните месеци, за да изпълни целите, посочва Мишел Лам, икономист на Societe Generale в Хонконг. Но докато Китай продължава да купува, пазарите могат да са спокойни, допълва тя.

Макар че покупките на енергийни продукти са на едва 3% от целта до края на годината, се наблюдава значителен скок във вноса им през май. Китай също така е внесъл повече месо от април и март, компенсирайки забавяне на доставките на соя, показват данните.

В същото време промишлените стоки, поръчките и доставки на самолети имат над десеткратен ръст през май спрямо април, а покупките на интегрални схеми отново са за над 1 млрд. долара.

Миналата седмица финансовите пазари реагираха с разпродажби, след като търговският съветник на Белия дом Питър Наваро намекна, че търговската сделка е „свършена“. Той, както и самият президент Доналд Тръмп, след това побързаха да опровергаят твърдението, но реакцията на пазара подчерта несигурността както за сделката, така и за отношенията между страните като цяло.

След среща между водещи дипломати от Пекин и Вашингтон по-рано този месец Китай обяви, че планира да ускори покупките на американски селскостопански стоки, заявиха запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още