IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis се доближава до придобиване на Allergan

Американският концерн е готов да предложи над 64 млрд. долара за производителя на ботокс

13:01 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Actavis се доближава до придобиване на Allergan

Американският фармацевтичен концерн Actavis е все по-близо до придобиване на производителя на ботокс Allergan.

Actavis е готова да предложи над 64 млрд. долара (51 млрд. евро) в собствени акции и в брой за Allergan, предаде Bloomberg, като се позовава на запознати със случващото се кръгове. С това всяка акция на Allergan би била оценена на над 215 долара и по този начин би се доближила до представите на мениджмънта на производителя на ботокс. Трансакцията може да бъде обявена до дни.

Още в петък Bloomberg съобщи, че Actavis се интересува от Allergan. Тогава обаче агенцията съобщи за предложение в размер на около 200 долара за акция. Акциите на Allergan поскъпнаха в петък с 1,24 на сто до 198,65 долара за брой. От известно време книжата са във възход заради все по-упоритите слухове за поглъщане. Преди година акцията струваше по-малко от 100 долара.

Производителят на средствата срещу появата на бръчки може да избегне с помощта на Actavis враждебно поглъщане от страна на канадската фармацевтична компания Valeant, която в края на октомври подаде предложение от най-малко 200 долара за акция. Канадците обаче са спечелили на своя страна и най-големия акционер в Allergan - Pershing Square Capital Management LP на активиста инвеститор Бил Акман. Една по-ранна оферта на Valeant бе отхвърлена като твърде ниска от Allergan.

За евентуалната оферта първи на 5-и ноември съобщи Ройтерс. Тогава обаче не беше сигурно името на кандидата. Слуховете, че Actavis иска след опита си през лятото да направи нов опит за придобиване, витаят в пространството от около четири седмици.

В началото на ноември американски съд разреши на Pershing Square Capital на Уилям Акман и на Valeant Pharmaceuticals да използват по време на общото събрание на акционерите правото си на глас чрез своя 9,7%-ен дял. По-рано през октомври Allergan се оплака пред съда срещу 9,7%-ния дял на Pershing Square. Производителят на ботокс обвинява Акман, че при придобиването на този дял е нарушил правилата за търговия с вътрешна информация.

Акман и Valeant свикват събрание на акционерите в средата на декември, на което акционерите ще гласуват за премахването на част от мениджмънта под ръководството на изпълнителния директор Дейвид Пьот. Акман и Valeant планират да назначат едно "по-управляемо" ръководство. Те са спечелили вече подкрепата на 35% от акционерите за провеждане на събранието, но ще имат нужда от най-малко още 15%, за да спечелят вота срещу сегашното управление.

През октомври Акман и Valeant предложиха нова оферта – с 4,5 млрд. долара по-висока от предишната, която повишава оценката на Allergan до 56 млрд. долара. Ако поглъщането се случи на тази цена, това ще бъде най-голямата корпоративна сделка през годината и ще надмине друга трансакция в бранша – покупката на AbbVies от Shire за цена от 54 млрд. долара, която все още не е завършена.

Със сделката специализираната в производството на генерични продукти Actavis може да се конкурира по-успешно срещу американския си конкурент Pfizer. На него в момента все по-често се приписва интерес към Actavis след проваления му опит да купи AstraZeneca.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още