IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG и GE Capital ще бъдат надзиравани по-строго от регулаторите в САЩ

Двете компании са първите небанкови институции, определяни като "системно важни" за американската финансова система

10:47 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
AIG и GE Capital ще бъдат надзиравани по-строго от регулаторите в САЩ

Американските компании AIG и GE Capital получиха нов статут от регулаторен орган за финансовата система в страната, който ги поставя под засилен надзор от правителството на САЩ, съобщи BBC.

Характеристиката „системно важни“ се поставя на компании, които са смятани, че са толкова големи, че евентуален техен фалит може да дестабилизира финансовата система и икономиката на страната. Те трябва да изпълняват строги изисквания за своя капитал, а надзорът върху тях се осъществява от Федералния резерв на САЩ.

Действията на американския регулатор не означават, че компаниите са изправени пред финансови проблеми в момента.

Новият им статут се определя от Надзорния съвет за финансова стабилност (Financial Stability Oversight Council – FSOC), който бе учреден, за да се избегне повторение на световната финансова криза от 2008 г. Тогава банки и небанкови финансови компании фалираха или бяха близо до фалит, предизвиквайки опасения за дестабилизиране на финансовата система и рязък спад в икономиката на САЩ.

Застрахователният гигант AIG бе на ръба на фалита в пика на финансовата криза и бе спасен от правителството на страната, което наля 182 млрд. долара в компанията.

„Тези решения ще помогнат за защита на финансовата система и икономиката като цяло от видовете риск, допринесли за финансовата криза“, заяви американският министър на финансите Джейкъб Лю, който оглавява надзорния съвет, цитиран в съобщение на институцията.

Говорителят на GE Capital – подразделението за финансови услуги на General Electric - Ръсел Уилкерсън заяви, че компанията е била подготвена за решението на съвета. „Капиталовите и ликвидните ни позиции са силни, а и вече сме надзиравани от Фед“, каза Уилкерсън.

В съобщение на AIG се посочва, че компанията не оспорва решението, а го приветства.

Това са първите небанкови институции, които се определят като „системно важни“ от съвета.

От регулаторния орган обявиха, че ще продължат да наблюдават и други компании. „Съветът ще продължи да разглежда и други компании в рамките на процеса за предоставяне на статута, за да неутрализира останалите заплахи за финансовата стабилност“, потвърди и Лю.

От ИТАР-ТАСС обаче тълкуват действията на регулаторния орган като признание, че двете компании представляват потенциална заплаха за финансовата система на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още