IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Moderna поскъпнаха с 20% само за ден

Компанията поиска разрешение за ваксината си от САЩ и ЕС, готова е с милиони дози

10:28 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Американската биотехнологична компания Moderna затвори сесията в понеделник с 20-процентен ръст, след като заяви, че е поискала разрешение от властите в САЩ за своята ваксина срещу Covid и представи анализ на 196 случая, според който тестовата ѝ ваксина е ефективна в 94,1%.

Компанията възнамерява да кандидатства за одобрение и в Европа.

Moderna обяви, че ваксината ѝ е показала ефективност при различните възрасти, раси, етноси и полове, както и 100 процента успех в предотвратяването на тежки случаи на болестта, която отне живота на близо 1,5 милиона души, предава Bloomberg.

Заседанието на американския регулатор, на което ще бъде разгледана молбата за регистрация на ваксината на Moderna, е насрочено за 17 декември. В него ще участват американски учени и експерти в областта на здравеопазването и то ще се предава на живо.

Американската администрация отпусна на компанията 486 млн. долара за разработването на ваксина срещу болестта.

На фармацевтичната компания Johnson & Johnson бяха отпуснати 456 млн. долара, на AstraZeneca, която разработва ваксина съвместно с учени от Оксфордския университет, бяха отпуснати 1,2 милиарда долара. Със създаване на ваксина срещу новия коронавирус в САЩ се занимават и компаниите Merck и Pfizer, като последната също подаде молба за одобрение в Американската агенция по храните и лекарствата.

Американската администрация е вложила в тези проекти общо 12 млрд. долара, отчита Ройтерс.

Акциите на Moderna поскъпнаха с 20%, затваряйки на ниво от 152,74 долара в Ню Йорк. От началото на годината те са поскъпнали повече от седем пъти. Пазарната капитализация на компанията от над 60 млрд. долара надмина тази на Regeneron Pharmaceuticals Inc., която имаше приходи от 7,8 млрд. долара през миналата година и произвежда коктейл от антитела срещу Covid-19.

Новите резултати поставят базираната в Кеймбридж, Масачузетс, компания за биотехнологии напът да пусне на пазара една от първите ваксини за Covid-19. Подобна ваксина от Pfizer Inc. се очаква да бъде прегледана преди ваксината на Moderna.

„Работим без прекъсване през последните няколко седмици“, за да подготвим данните за ваксините, които да бъдат предоставени на регулаторите, заяви в интервю за Bloomberg Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna. 

След като властите дадат зелена светлина, компанията ще продължи бързо да разпространява дозите като част от огромните усилия за ваксинация, тъй като болниците в САЩ ще бъдат подложени на натиск заради нарастване на случаите.

„Днес сме готови да изпратим ваксината“, каза Бансел. „Имаме готови милиони дози, имаме все повече и повече на всеки няколко дни“, допълни той.

САЩ постигнаха през август сделка на стойност 1,5 млрд. долара за 100 милиона дози от Moderna. Европейският съюз, Канада и Япония също имат големи споразумения за покупки, а Великобритания е осигурила 7 милиона дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още