IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите ще поевтинеят, ако Байдън не номинира Пауъл за втори мандат във Фед

Президентът на САЩ трябва да посочи избраника си за шеф на централната банка тази есен

11:28 | 21.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председтелят на Федералния резерв на САЩ Джей Пауъл. <em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Председтелят на Федералния резерв на САЩ Джей Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американските акции може да отчетат силен спад, ако президентът на САЩ Джо Байдън изненадващо реши да не номинира Джером Пауъл за председател на Федералния резерв за втори мандат, пише Bloomberg.

Почти 90% от икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват Байдън да задържи Пауъл на поста.

Други 9% смятат, че Лаел Брейнард, демократ, ще бъде вероятният избор на американския президент за управител на централната банка на страната.

Бившият заместник-председател на Федералния резерв Роджър Фъргюсън също се разглежда като вариант от 2% от анкетираните от агенцията икономисти.

Проучването е проведено в периода 10-15 септември.

Всеки ход, който изненада инвеститорите, ще бъде последван от срив на пазара. Почти две трети от икономистите прогнозират краткосрочен ръст на акциите, ако Байдън номинира Пауъл.

Повече от половината от участниците в проучването прогнозират, че акциите ще поевтинеят в близко бъдеще, ако Брейнард бъде номиниран за поста.

ФЕД ФЕД

Икономистите са почти равномерно разделени по въпроса дали доходността по облигациите ще се повиши, или ще се понижи при номинациите на някой от двамата. Около една трета от икономистите не дават прогноза на реакциите на пазара на дългове, защото има твърде много несигурност около това как ще се развият събитията.

Пауъл засега отклонява всички въпроси за това дали би останал на поста още 4 години.

Очаква се Байдън да посочи номинацията си за управител на Фед тази есен.

Според анкетираните икономисти и Пауъл, и Брейнард подкрепят запазването на ниски лихвени проценти, за да поддържат пълна заетост и силен растеж.

Някои прогресивни групи посочват Брейнард като човек, който е по-вероятно да поеме рискове с Wall Street и климата, отколкото Пауъл. Той обаче ще се сблъска с повече предизвикателства да защити номинацията си пред Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още