Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ако Фед реши да се бори с инфлацията, ще има по-голяма корекция на пазарите

Хранителната индустрия е привлекателна за инвестиции в този момент, коментира финансовият анализатор Преслав Райков

Ако Фед реши да се бори с инфлацията, ще има по-голяма корекция на пазарите

Снимка: Getty

Очакванията за сезона на отчетите в САЩ са за съществено по-слаби ръстове от първото и второто тримесечие. Технологичните компании навлизат в период на корекция, а петролът се приближава до "изключително настабилен ценови диапазон" заради политиките на ОПЕК и нейните съюзници. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Инфлационният натиск в САЩ продължава с нови 0,3% растеж на месечна база и почти 5,6% спрямо миналата година. Темповете на ръст не са толкова големи, колко предходните месеци, но до края на годината най-вероятно ще надмине 6%", коментира Райков.

Много от ръководителите на локалните подразделения на Федералния резерв на САЩ заявиха пълна готовност за спиране на изкупуването на облигации още през ноември. Това би имало съществен ефект върху пазарите - напълно възможна е корекция на пазарите от 5% до 7%. Тази корекция ще е заради притесненията на инвеститорите за действията на Фед - дали ще започне затягането преди края на годината.

"Ако Фед реши да се бори с инфлацията с намаляване на стимулите и повишаване на лихвите, това би довело до по-голяма корекция", прогнозира Райков. 

Още по темата

Тази седмица излязоха финансовите отчети на банките и много от тях дадоха сигнали, че може да имат по-високи печалби от кредитирането. "Много от банките регистрират изключително големи печалби от сливания и придобивания, IPO, търговска дейност на пазарите...“.

Предстоят докладите на производствените компании, където анализаторите ще следят за инфлационни индикатори и промени в крайните цени. Редица компании вече съобщиха, че започва прехвърлянето на инфлацията към крайните потребители, каза анализаторът.

Хранителната индустрия е привлекателна за инвестиции в този момент, тъй като ще продължава да нараства. Десетте най-големи компании в сектора имат голяма ликвидност и са започнали да придобиват фирми в алтернативни сектори на индустрията, където има голям потенциал. Висококачествените облигации са друг подходящ инвестиционен инструмент, смята Райков.

Какви са инфлационните настроения на пазарите, очакванията от финансовите отчети на компаниите, трендовете при петрола и биткойн може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не трябва да се приема като предпоставка за инвестиционно намерение.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън: Не приемаме червените линии на Русия за Украйна