IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако стане президент, Блумбърг ще продаде бизнеса си

Блумбърг ще участва за първи път тази сряда на телевизионен дебат с конкурентите си от демократическата партия

14:30 | 19.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В случай на победа на изборите през ноември американският милиардер Майкъл Блумбърг планира да продаде концерна си за финансови данни и анализи и медийната компания. Това обяви 78-годишният кандидат на демократите за президент във вторник.

„Майк Блумбърг ще публикува данъчните си декларации. Той ще продаде и Bloomberg LP. Няма да я има неяснота, че някоя от финансовите му инвестиции ще размие границата между държавната служба и личната печалба“, заяви говорителят Тим О’Брайън във вторник по  CNN.

По този начин Блумбърг се разграничава от американския президент Доналд Тръмп, който продължава да притежава различните си компании. „Ние ще го направим на 180 градуса по различен начин, отколкото Доналд Тръмп, който е в постоянен финансов конфликт на интереси", каза О'Брайън. 

Bloomberg LP  предоставя финансова информация и новини на компании от Wall Street и е частна собственост. Претендентът за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия притежава по-голямата част от концерна, основан от самия него през 1981 г. и който според анализатори от международната консултантска фирма Barton Taylor e генерирал приходи за над 10 млрд. долара през 2019 година. 

Блумбърг ще участва за първи път тази сряда на телевизионен дебат с конкурентите си от демократическата партия. По-рано миналата седмица той се класира за участие в дебата в Лас Вегас. 

Проучване в САЩ класира за момента бившия кмет на Ню Йорк на второ място сред кандидатите на демократите с 19-процентова подкрепа. Лидерът сенатор Бърни Сандърс от американския щат Върмонт води с 31 процента. През декември милиардерът Блумбърг имаше само 4% одобрение.

Участието на Блумбърг гарантира вълнуваща размяна на удари в телевизионния дебат. По-късното му влизане в надпреварата за президентството среща критики в собствената му партия. Така например по-леви кандидати като Сандерс и сенатора Елизабет Уорън коментират, че свръхбогат кандидат може да купи изборите.

Блумбърг обяви кандидатурата си едва в края на ноември. Неговите конкуренти вече водеха кампании от месеци. Милиардерът, който основа преди време финансовата и медийна компания, кръстена на негово име, се счита за един от най-богатите мъже в света и разполага с огромни средства за предизборната кампания.

С помощта на парите си той преследва идиосинкратична стратегия в предизборната кампания. По време на първичните избори той разчита на „Супер вторника“ през март, в който ще има предварителни избори в повече от дузина щати - включително в големи щати като Калифорния или Тексас, които през лятото ще генерират стотици гласове на делегатите за номинацията. Блумбърг похарчи десетки милиони долари за телевизионна реклама в щатите от „Супер вторник“. Той не приема дарения, а финансира сам кампанията си.

Класирането за дебатите бил последният знак, че „планът и способността на Майк да победи Доналд Тръмп стават все по-популярни сред американците“, пояснява мениджърът на кампанията Кевин Шийки. „Във всяко ъгълче на тази страна се крие желанието за доказан лидер".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна обвини Блумбърг, че „незаконно купува“ номинацията на демократите. Сероозните разходи на бившия кмет на Ню Йорк представляват „мащабно“ незаконно финансиране на кампания, написа Тръмп в Twitter във вторник.

Наскоро демократите промениха условията за участие в телевизионните дебати. Кандидатите за президент вече не трябва да показват определен брой индивидуални дарения - което също направи възможно участието на Блумбърг. За да се класира за дебата в Невада, кандидатът за президент трябва или да е спечелил поне един делегат в първите два първични избора, да има поне 10 процента одобрение в четири национални проучвания, или трябва да е получил поне 12% от гласовете в две проучвания в Южна Каролина или Невада.

Освен Блумбърг, Сандерс и Уорън в дебата, който ще се проведе непосредствено преди изборите в неделя в Невада, ще участват бившия кмет на Саутбенд Пийт Бутиджидж, сенаторът от Минесота Ейми Клобушар и бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън. Бутиджидж стана обект на атаки от страна на конкурентите си след изненадващо добрите си резултати при първичните избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
имама предложение за ФАЩвместо да правят избори за преидент, нека Гледат кой е платил най-много данъжи към аи ар ес за последните 4 години и автоматично да става президент!Нали Ф - стоя предполага, че най-умния, умелия, успелия е и най-достоен!или по асетс под управление ако не по платени данъци, или пък по макрет цена на собствеността на активите... ако е така Безос тряба да е президент в 2020 май!?А безос дава 10 милиарда за околна среда - значи е ляв!Бъфет също е ляв, Гейтс му е приятел и купи ел. порше - също е ляв... само Елиът на оракъл е десен, ама той няма много пари, за да стане президент....а къде е тръмп *** с няколкото си милиярда и нула платени данъци+ 9 фалита!?! ...неквалифициран аутсайдер с алцхаймер излизащ твърде скъпо на простия краварски ред нек, щото гражданина във фащ няма правата на краваря в провинциален фащ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
абре, тъща му да не е Лили Иванова ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Ако стане президент, Блумбърг ще продаде бизнеса си ... на тъщата!------------------------------------------------------------------------------------Спокой Блумби, Перечема ще ти спаси бизнеса, ако случайно надцакаш двамата демократи пред теб. Така че зелените кресливи жабета да не се притесняват за траншовете, пича остава в бизнеса ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още