Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Америка се върна, но дали вече не загуби Европа

Мнозинството от европейците смята, че след гласуването за Тръмп през 2016 г. на американския народ повече не може да се вярва

Америка се върна, но дали вече не загуби Европа

Снимка: Bloomberg

Джо Байдън обяви триумфално завръщане на САЩ в трансатлантическия съюз. „Америка се върна“, каза президентът в реч пред Мюнхенската конференция за сигурност. Лидерите на Франция и Германия обаче веднага дадоха ясно да се разбере, че четирите години на Тръмп са променили отношенията, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal.

Френският президент Еманюел Макрон поднови призива си за „стратегическа автономия“ на Европа, която ще изисква континентът да е готов да се защитава сам. Германският канцлер Ангела Меркел откровено заяви, че интересите на САЩ и Европа не винаги ще съвпадат, което повечето слушатели приеха като препратка към подписаното неотдавна търговско споразумение на Европейския съюз с Китай, заедно с решимостта на Германия да завърши газопровода „Северен поток 2” с Русия. САЩ може и да се върнаха на масата, но не могат да очакват да си върнат старото лидерско място.

В основата на приглушения отговор на речта на Байдън е „съществената промяна“, както я нарече Европейският съвет по външни отношения, в европейското обществено мнение спрямо САЩ. Неотдавнашното проучване на институцията установи: „Мнозинството в ключовите държави членки сега смята, че американската политическата система е счупена, че Китай ще бъде по-мощен от САЩ до едно десетилетие и че европейците не могат да разчитат на Щатите да ги защитават."

Още по темата
Тези убеждения водят до фундаментални промени в европейските политически предпочитания. „Голяма част от хората смятат, че европейците трябва да инвестират в собствената си отбрана“, установи анкетата, „и че гледат на Берлин, а не на Вашингтон, като на най-важния си партньор. Те искат да бъдат по-твърди спрямо САЩ по икономическите въпроси. И вместо да вземат страната на Вашингтон, те искат техните страни да останат неутрални при евентуален конфликт между САЩ и Русия или Китай” - позиция, заявена от поне половината електорат във всяка от 11-те анкетирани държави.

Във всяка държава, с изключение на Полша и Унгария, мнозинствата са съгласни с твърдението, че след гласуването за Доналд Тръмп през 2016 г. на американския народ вече не може да се вярва. В Германия също болшинството споделя това мнение.

В продължение на десетилетия европейците вярваха, че американската политика ще се колебае в определени граници, които гарантират нашата надеждност. Изборът на Тръмп подкопа тази вяра, а победата на Байдън не я възстанови. Бунтът срещу елитите и в двете основни политически партии в САЩ не стихва и популистите може някой ден да се върнат на власт.

Проблемът е по-дълбок от разрушаването на политическите защити. 61% от европейците смятат, че политическата система в САЩ е „счупена“ (66% във Франция, 71% в Германия и забележителните 81% във Великобритания). В такава система блокажите и отклоненията са най-вероятните резултати.

В очите на Европа упадъкът на Америка съвпада с възхода на Китай. 59% от европейците (56% от германците, 58% от британците и 62% от французите) вярват, че в рамките на 10 години Китай ще измести САЩ като водеща световна сила. Това помага да се обясни защо в случай на разногласия между САЩ и Китай 60% от европейците смятат, че страната им трябва да остане неутрална, в сравнение със само 22%, които казват, че трябва да застанат на страната на Америка.

Тази позиция важи и относно заплахата от Москва. На фона на напрежението между САЩ и Русия - която завзе Крим и заплашва териториалната цялост на Украйна - 59% предпочитат неутралитет, докато 23% подкрепят Америка. Учудващо е, че поляците - най-антируският народ в Европа - избират неутралитет, вместо да заемат страната на САЩ ( 45% към 36%).

С усилване на усещането за слабост на Америка все повече европейци са склонни да бъдат по-твърди към САЩ по икономическите въпроси. Тези европейци се противопоставят на американския натиск да се дистанцират от Китай, който считат за важен търговски партньор, и няма да бързат да предоговарят търговските си отношения със САЩ. Политиката „Америка на първо място“ предизвика реакция - Европа на първо място.

Отслабването на Америка също така издигна значението на Германия в очите на европейците. Повечето от анкетираните страни смятат Германия за най-важната сила. Германия - от дълги години най-твърдият защитник на ролята на Америка в Европа - сега разглежда Франция като най-важния си съюзник.

Никой не може да предвиди как тези нагласи могат да се променят на фона на военна заплаха от изток. А и ако администрацията на Байдън овладее пандемията, отключи икономическия растеж и стабилизира американските политически институции, европейците може да преразгледат вижданията си за трансатлантическия съюз. Въпреки това администрацията на Байдън се увери в древната максима на Хераклит: Не можете да влезете два пъти в една и съща река.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Резултатите от тези анкети просто правят видими в общественото пространство последиците от действията преди 6 години, когато Нюлад реши да го нач.ука на EU.
В историята няма ако, но нека погледним как биха могли да се развията нещата Ако го нямаше този остър сблъсък в Украйна с толкова много жетрви. Сега Украйна щеше да е Цяла и с прглушена антируска политика. По отношение на Русия можеше дори да има и сериозно развитие на икономическите връзки и рукият елит нямаше да си позволи такъв остър сблъсък с ЕС просто заради изгодата от това. Говоренето щеше да е съвсем различно. САЩ щяха да са в студен мир с Русия и да си разменят лицемерни ръкостискания. Но най важното, Китай, с Русия зад гърба си, нямаше да има онова геополитическо простраство за да изгрее и да стане втората сила в света с претенции да стане първа. Но нищо от това не се случи, а от това ЕС загуби най-много. Ние сме прецаканите. Хората го чувстват и резултатите от анкетите показват това. Няма как да не се случи някакво дистанциране между ЕС и САЩ, след като и лидерите в ЕС го осъзнават, мака че никога няма да го кажат открито. Да, не може да се влезе два пъти в една и съща река. Нещата сега са такива, каквито са, а не каквито биха могли да бъдат.
2
 
3
 
6
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
европа , хамерика , европа ... важно е , че рассията изпаднА от разговорът ... :)))
4
 
3
 
5
ing5rov до: фиг.1
преди 1 месец
"Победата" на Байдън не ти ли вдъхна малко вяра в справедливостта ... ?! : )))
3
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То в интерес на истината и на европейците не може много да се вярва. Хората гласуват за всякакви отвpaтни политици, дори и Хитлер е дошъл на власт с демократични избори, а тогава избирателите са били по-умни от днешните. Затова и вече съм загубил вяра в демокрацията. За последен път в живота си гласувах против СакскобургГорски. От тогава съм пас.
4
 
4
 
3
дядя Вова до: ing5rov
преди 1 месец
То това 23% е политическата върхуша.
Тя 1-ва ще се укрие на другият край на света..

Още от САЩ
Технологичните акции поведоха спадовете на Wall Street