Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американска компания предлага нов тип услуга - съхраняване на електричество

Новият бизнес модел предвижда управление и съхранение на електрическата енергия чрез набор от иновативни батерии

Американска компания предлага нов тип услуга - съхраняване на електричество

Снимка: Ройтерс

Създават се нови бизнес модели, които обединяват и управляват измерваните инвестиции, пише експертът по енергетика Ферейдун Сиошанси за Energypost.

Пример за това е съхранението на електроенергия, което се превърна в услуга в САЩ.

Във Върмонт компанията Green Mountain Power предлага на своите клиенти батерията Tesla Powerwall срещу 15 долара месечно.

Батерията позволява на клиента да използва този продукт, докато Green Mountain Power следи за нейното зареждане, управлява съответните заряди и разряди, като отделно от това всеки потребител може да закупи батерията вместо да я наема за 1500 долара, което отговаря приблизително на една пета от реалната ѝ цена. 

Още по темата

И при наемането, както и при закупуването, са налице значителни субсидии, одобрени от Комисията за обществени услуги във Върмонт. Регулативният орган е убеден, че тази схема ще накара много хора да се възползват от програмата.

Това позволява на компанията да използва по по-подходящ начин разпределената слънчева енергия, чийто дял се увеличава бързо в нейната снабдителна мрежа.

Този метод спестява приблизително половин милион долара, като премахва нуждата от закупуване на скъпа енергия от доставчиците по време на пиковото търсене.

За момента компанията обслужва 250 хил. клиенти, използвайки батериите като виртуална електроцентрала.

Не е необходимо потребителите да разполагат със соларни панели, за да участват в схемата, въпреки че има много хора, които го правят. Повечето от привържениците на подобен тип електроснабдяване предпочитат батериите, тъй като те им позволяват да зареждат изхода на панелите, разчитайки на съхранената енергия, когато се появи повреда в централното електрозахранване.

Според направено проучване една батерия Powerwall 2.0 осигурява енергия от 13 киловатчас, което е достатъчно, за да се поддържа електричеството на една средностатистическа къща за денонощие.

Green Mountain Power използва пилотната програма, за да открие най-добрия начин за максимално увеличаване на капацитета на съхранение на своите батерии, разработвайки софтуер, разпределя съхранената енергия, без да изчерпа запасите на даден клиент.

С помощта на този софтуер компанията може да следи ефективността на отделните батерии, да оптимизира техния заряд и разряд и да ги държи в готовност при приближаването на буря.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow изтри над 350 пункта в очакване на задълбочаване на търговската война