IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската авиационна индустрия навлезе в мечи пазар

Само за ден големите авиокомпании в САЩ изтриха 12 млрд. долара от пазарната си капитализация

10:27 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската авиационна индустрия навлезе в мечи пазар

Американската авиационна индустрия навлезе в мечи пазар, след като инвеститорите се разтревожиха, че авиокомпаниите губят „мощност“, за да увеличат тарифите, дори когато цените на петрола растат, пише Bloomberg.

Индексът Bloomberg U.S. Airlines, който следи представянето на акциите на 11 авиокомпании в САЩ, се срина с 3% във вторник и за пети пореден ден, с което се понижи с 21% от пика за 2015 г., достигнат на 26 януари.

На 20 май американските дружества изгубиха близо 12 млрд. долара от пазарната си капитализация. Това е факт въпреки прогнозите за рекордни печалби за индустрията през тази година и имайки предвид, че самолетите летят с над 80% запълнени места.

Инвеститорите се опасяват, че експанзията на някои авиокомпании води до твърде много места на пазара, разрушавайки баланса между търсене и предлагане, като същевременно цените на петрола се покачиха с 34% от дъното за 2015 г., отчетено на 17 март. Петролът се рафинира в самолетно гориво, което е най-големият разход на авиокомпаниите през последните години.

Редица анализатори вече понижиха средносрочните си прогнози за финансовите резултати или за представянето на акциите на редица американски авиокомпании, измежду които American Airlines Group Inc., Delta Air Lines Inc., United Continental Holdings Inc., Southwest Airlines Co. и Alaska Air Group Inc.

Американските дружества зависеха от сливания и придобивания, дисциплина по отношение на капацитета и доскоро от ниските цени на петрола, за да задържат печалбите след загубите за 58 млрд. долара, реализирани в деветте години до 2009 г.

Миналата година индексът Bloomberg U.S. Airline се повиши с 81%, а индустрията отчете рекордни печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още