Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американската Sears Holdings Corp. изпада в несъстоятелност

Някогашният доминант в търговията на дребно в САЩ е изправен пред финансов колапс заради натрупаните през последните години високи дългове

Американската Sears Holdings Corp. изпада в несъстоятелност

Снимка: Ройтерс

Американската компания Sears Holdings Corp., която притежава веригите магазини Sears, Kmart, Kenmore и DieHard, колабира в тотална финансова несъстоятелност, доближавайки се до окончателен банкрут под натиска на големите дългове и малкото купувачи, предава Bloomberg.

125-годишната компания е подала документи за защита от кредиторите в съда по несъстоятелността в Ню Йорк. Главният изпълнителен директор на дружеството Еди Лампърт и неговият хедж фонд ESL Investments Inc. са натрупали дългове в размер на 2,5 млрд. долара от септември насам заради многократните опити да се запази веригата магазини Sears. 

Още по темата

Sears Holdings е смятана за най-голямата търговска верига на дребно на територията на САЩ с репутация, основаваща се на традициите и многобройните клиенти. Но компанията не успя да се справи с променящите се потребителски навици, след като онлайн конкуренцията привлече тези клиенти, а опитите за „модернизиране“ бяха съпроводени от натрупване на огромни дългове.

От 2012 г. насам загубите на Sears Holdings се изчисляват на повече от 10 млрд. долара.

Компанията, която се наричаше Sears, Roebuck & Co., се превърна през годините в запазена марка с широк продуктов асортимент, а веригата се разрастваше в десетилетията след Втората световна война заедно с множащата се американска средна класа.

Още през 80-те години на миналия век обаче Sears губи част от позициите си заради идеята за мащабно разширяване в сфери като банково дело, ипотеките, застраховките и кредитните карти, а в началото на 90-те години Walmart Inc. измести дружеството като най-силен търговец на дребно в САЩ.

Лампърт, който е най-големият акционер на Sears, опита множество стратегии, за да спаси компанията, използвайки веригата Kmart, за да придобие дружеството през 2005 г.

Той затвори стотици магазини, намали годишните разходи с повече от 1 млрд. долара и закри веригата Lands’ End, но това се оказа недостатъчно, за да се спаси Sears. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ не трябва да атакуват хонконгския долар заради Китай