IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската шистова индустрия е изправена пред вълна от банкрути

Все по-ниските цени на петрола поставят редица компании с високи разходи под силно финансово бреме

11:52 | 07.09.15 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът може би се движи благодарение на петрола, но петролната индустрия се движи благодарение на капитали, а за американските шистови производители този капитал започва да пресъхва, коментира Financial Times.

По-рано тази година беше относително лесно за американските компании за проучвания и добив да събират капитал, продавайки дълг или акции, въпреки че сривът на цената на петрола през миналата година доведе до световното пренасищане на пазара.

Сега обаче приближават поредните трудности под формата на нова ревизия на „заемната база“: оценките на петролните и газовите резерви на компаниите, използвани от банките за обезпечаване на кредитите.

Шистовата индустрия, която е отговорна за бързия растеж на американското петролно производство от 2009 г. насам, е напът да загине. Има множество силни компании, които имат добри счетоводни баланси, ниски разходи или и двете и ще успеят да излязат от кризата. Но има много големи различия в устойчивостта между компаниите. Тези с високи разходи, високи дългове или и двете са изправени пред бурно бъдеще.

„В ретроспекция лесните пари и трудните времена за намиране на правилното нещо за инвестиции доведоха до свръхрастеж на американското петролно производство“, казва Едуард Морс, ръководител на отдела за проучване на суровините в Citigroup. “Компаниите, в които никога не е трябвало да се вдъхва живот, оживяха“.

Сега това свръхпроизводство се насочва към корекция. Анализаторите очакват вълна от сделки с активи, придобивания и фирмени фалити, тъй като по-слабите компании се опитват да избегнат колапса, макар и невинаги успешно.

Вече 16 американски компании за петрол са обявили дефолт през тази година, твърди рейтинговата агенция Standard & Poor’s.

Най-големият провал е на Samson Resources, която беше купена от консорциум, воден от KKR през 2011 г. за сумата от 7,2 млрд. долара. Компанията заяви през миналия месец, че възнамерява да търси защита от банкрут през септември.

Има шест петролни производители с кредитни рейтинги CCC или по-ниски, което означава, че „имат максимум година, преди да изхарчат всичките си пари“, казва Томат Уотърс, управляващ директор в S&P.

Следващите препятствия за тези компании ще са ревизиите на заемните им бази, които обикновено влизат в сила на 1 октомври.

Предишният кръг през март и април не бе толкова страшен, колкото някои очакваха. Този път обаче вероятно ще бъде значително по-трудно и се очаква източване на ликвидност от затруднените компании.

От пролетта насам очакванията, че цените на петрола може да се възстановят, бързо замряха, което означава, че банките ще използват по-ниски прогнози при оценяването на резервите.

Службата за контрол на валутата (Office of the Comptroller of the Currency), федерален регулатор, също предупреди банките да внимават за рискове при кредити на петролни и газови компании, предизвиквайки опасения, че кредитите може да бъдат изтеглени от бизнесите, които биха били финансово устойчиви, ако получат още малко време.

Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 8 години
Трильони долари!!.Проблема ще се реши,с изичане на,да кажем 1000 декара гора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Като ти чета коментара , май и ти си от тая група ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
dmtk
преди 8 години
Ха ха ха :)Възможно ли е да се направи по-неадекватен коментар :)Сигурно може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
ЗА ТЕБ е "голям прАз!" но, ако питаш фалиращите, си е баш Голем Фалос.Естествено, "на Правилното място": Чуждт, твърд и отзад. Надушиха откъде ще покапят пари, накачулиха се. В момента, им се свиват сърмите. Естествено, по някое време, ще подновят активност /които останат+-, още някои нови/ но, дотогава, цените може да са надхвърлили и $150.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 8
awase
преди 8 години
Голям праз! Фалира единия, идва следващия, купува находището на по-ниска цена и хоп, вече му е рентабилно. Да му мислят тези, които не знаят що е пазарна икономика и бюджета на държавата им зависи от държавното производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 8
Misho ILIEV
преди 8 години
Ваньо, нали знаеш старата българска мъдрост - работата не е заек та да избяга. Явно и ти си на този принцип щом пишеш в обедната почивка по сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 5
Misho ILIEV
преди 8 години
Не мисля, че се бъзикаш, но газът и петролът са около 16% от БНП и 50% от приходите на Руската държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 8
khao
преди 8 години
руснаците са 50 години преди коя свята ... щото със сигурност не говориш за Земята, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още