Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американски бизнес групи защитават патентите за коронавирусните ваксини

Бавният ръст на производствения капацитет представлява по-голяма бариера за увеличаване предлагането на ваксини, според търговски експерти

Американски бизнес групи защитават патентите за коронавирусните ваксини

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Американски бизнес групи, включително лобисти на фармацевтичната индустрия, настояват администрацията на президента Джо Байдън да се противопостави на натиска от развиващите се страни да прекрати защитата на интелектуалната собственост за ваксините срещу Covid-19.

Мярка, която позволява на държавите временно да отменят патентните права за медицински продукти, свързани с Covid, беше предложена на Световната търговска организация (СТО) от Индия и Южна Африка миналия октомври и оттогава е подкрепена от близо 60 държави, съобщава FT.

Американската търговска камара, Фармацевтичните производители и изследователи на Америка и други бизнес групи твърдят, че отказът от защитата на интелектуалната собственост  би бил „проблематичен“ и че страните, подкрепящи отказа, „твърдят, без доказателства, че ще подобрят общественото здраве“.

Адам Ходж, говорител на офиса на американския търговски представител, коментира, че „главният приоритет“ за САЩ е прекратяването на пандемията. „Като част от възстановяването на нашите съюзи ние проучваме всяка възможност за координация с нашите глобални партньори и оценяваме ефикасността на това конкретно предложение и истинския му потенциал за спасяване на животи“, казва той.

По-рано обаче САЩ, както и Великобритания, Европейския съюз и Швейцария, се обявиха против премахването на защитата с интелектуална собственост на ваксините срещу Covid-19.

По-рано този месец няколко демократи от САЩ призоваха администрацията на Байдън да подкрепи временно отказване от правата на интелектуална собственост. Дебатът в СТО по темата идва на фона на опасения, че богатите държави ваксинират населението си значително по-бързо от развиващите се икономики, които се борят да получат необходимите дози.

Бизнес групи и някои търговски експерти твърдят, че бавният ръст на производствения капацитет представлява по-голяма бариера за увеличаване на предлагането на ваксини, отколкото патентите.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави 360 пункта, но остана на червена територия за седмицата