Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американски експерт: Данъкът за свръхбогатите ще намали бюджетния дефицит на САЩ

Основният проблем е, че подобна мярка трудно се администрира и затова европейските държави се отказват от нея, смята Джанет Холтсблат

Американски експерт: Данъкът за свръхбогатите ще намали бюджетния дефицит на САЩ

Снимка: Ройтерс

Въвеждането на данък върху свръхбогатството ще намали бюджетния дефицит и нарастващия дълг на САЩ, заяви пред БНР Джанет Холтсблат, експерт от Центъра за данъчна политика във Вашингтон. 

Още по темата

Според нея такъв данък е част от предизборната платформа на всички кандидати за номинация за президент от Демократическата партия.

По думите на Холтсблат проблемът е, че подобна мярка трудно се администрира и затова европейските държави се отказват от нея.

Дори и да не е данък върху свръхбогатството, може да се помисли за вдигане на други налози, допълни експертът:

"В Съединените щати имаме нарастващи дълг и дефицит. Въвеждайки данък за свръхбогатите, със сигурност дефицитът може да бъде намален. Също трябва да повдигнем въпроса и за останалите данъци. Например - когато има смърт в семейството, има много благоприятен данъчен режим за това, което близките на починалия ще получат като наследство. Това обаче е привилегия, от която се възползват основно богатите семейства, защото те имат голямо наследство. Те усещат най-много и преференциите на данъка върху доходите, които в момента съществуват в страната. Всъщност, ние нямаме много опит в Съединените щати с данък върху свръхбогатите, но има достатъчно методи индиректно да се адресира проблемът, така че все пак свръхбогатите да бъдат накарани да плащат по-висок данък", коментира Холтсблат.

Идеята за въвеждането на данък за свръхбогатите има основание, посочи експертът.

"Трябва обаче да признаем, че има икономическа разлика между това кой вид данък се увеличава или какъв вид нов данък се въвежда, защото това има отражение върху различни сектори от икономиката. Затова данъкът върху свръхбогатството има своите предимства и недостатъци“, коментира още тя.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
7
 
1
преди 4 месеца
Данък за свръхбогатите за пореден (но явно не последен) път беше въведен от социалиста Оланд във Франция. С пълен неуспех - както се очакваше. Приходите за бюджета бяха нищожни, а вредите (бягство на капитали) съвсем реални. Но въпреки че идеята се е проваляла N на брой пъти, мине не мине време се пръква някакъв нов "експерт", който твърди, че на N+1-вия път непременно ще проработи.

А с това залитане наляво демократите ще си го нaбият сами.

Още от САЩ
JPMorgan отчита 16% ръст при нетна печалба до 9,65 млрд. долара