IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски стартъп работи по нов вид фондова борса

Ще се стимулират стратегиите за генериране на дългосрочни печалби

17:59 | 19.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стартъп компания, подкрепена от редица изтъкнати имена от Силициевата долина, работи по създаването на нов вид американска фондова бора. Тя ще има допълнителни правила за компаниите и инвеститорите с цел се да поощряват и възнаграждават дългосрочното притежаване на акции и бизнес стратегиите за генериране на дългосрочни печалби, коментира Quartz.

Ерик Рийс, предприемач от Сан Франциско и автор на книга за стартъп компаниите, казва, че екипът му разработва Long-Term Stock Exchange (LTSE) и възнамерява да кандидатства за одобрение пред Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), за да оперира новата борса. Засега той не посочва времевия интервал, в който ще се случи това.

Търговската компания, която стои зад LTSE, е привлякла средства от редица инвеститори, включително рисковия инвеститор Марк Андресен, технологичния издател Тим ОРайли и Аниш Чопра, бивш главен технологичен директор на администрацията на президента на САЩ. Бившият главен изпълнителен директор на NYSE Ейми Буте е съветник по проекта, а екипът включва ветерани от NYSE и американското министерство на финансите.

Американските технологични стартъпи от дълго време искат да реформират процеса, по който компаниите вписват акциите си и да намерят начин, за да минимизират натиска върху публичните компании от високочестотна търговия, циничен активизъм и всякакви изкривяващи влияния на резултатите за тримесечията.

LTSE представлява по-радикален подход от определена гледна точа, тъй като предлага да изгради и оперира напълно нов вид фондова борса. Пазарът и вписаните компании ще трябва да изпълняват всички традиционни изисквания на SEC, плюс допълнителни изисквания.

Ще използваме регулаторните сили на борсата, за да се опитаме да създадем стимули за дългосрочно мислене както от страна на мениджърите, така и на инвеститорите“, казва Рийс. „Така че това е двупосочна улица, двупосочна сделка, където всички се съгласяват на тези нови правила с идеята, че компаниите се управляват с по-дългосрочна цел".

Според Рийс LTSE ще има няколко разлики, в сравнение с традиционните фондове борси. Основните сред тях са:

- времево право на глас на акционерите, което означава, че гласът на всеки акционер ще бъде пропорционално претеглен спрямо продължителността на времето, през което е държал акциите;

- указани връзки във вписаните компании между заплащането на главния изпълнителен директор и дългосрочното представяне на бизнеса;

- допълнителни изисквания за оповестяване, които позволяват на компаниите да знаят кои са дългосрочните им акционери, а инвеститорите да са запознати какви инвестиции правят компаниите.

Рийс смята, че LTSE ще намери решение много от опасенията, които карат множество частни компании в САЩ да не стават публични. С LTSE “те ще фокусират повечето си енергия върху обслужването на клиентите и по-малко върху разсейващите елементи, които карат голяма част от стойността да бъде унищожена на днешните пазари“, казва той.

„А така всеки ще прави повече пари“.

Естествено, първото предизвикателство ще бъде привличането на първите компании към пазара. За да реши този проблем LTSE ще позволи на компаниите да имат двойни вписвания – както на традиционни борси като NYSE и Nasdaq, така в LTSE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона(стигайки 200трлн.) изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ Обяснявам от различни ъгли и изходни точки тъй като виждам ,че не разбира основното за кризата от 2008г. за която доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС обяснява още 2009г. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ае вкарайте регулациите как си беше това LTSE е кат навремето като купиш акция и нямаш право да я продаваш минимум 4 месеца. Махате ги тея измислените деривати или се разделят само Toxic high risk derivatives на отделна борса и нема да има проблеми кво толко мислят топлата вода кат тя вече е измислена .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
Много добра идея, но дано се реализира добре! Един от най-големите проблеми на модерните пазарни икономики е краткосрочното мислене на всички участници, като се почне от акционерите, мине се през мениджмънта на компаниите и се стигне до шефовете на централните банки и политиците. Максималният хоризонт на всички тези участници на пазара е максимум 2-3 години напред, а би било добре да мислят поне 5-10 години напред! Често обаче мисленето не е повече от 3-6 месеца напред, а това дългосрочно води до сериозни проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Adblock и нямаш ядове, макар че някои сайтове блокират съдържанието си, ако и с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Защо когато кликнеш на празно място в този саит и ти изкача някоя шиб*ана реклама, която на всичко отгоре е и шумна? Събужда всички наоколо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още