IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският автомобилен пазар се съживи

Продажбите на автомобили в САЩ през ноември с най-бърз ръст от 2 години насам, като най-добри са показателите при Crysler и Volkswagen

10:41 | 02.12.11 г. 1
<p>
	Ford Escape повреме на изложение в Лос Анджелис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ford Escape повреме на изложение в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

Водещите световни производители на автомобили са реализирали през ноември рекорден брой продажби на американския пазар в размер на 13,6 млн. броя, което е ръст от 13,9% на годишна база, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщения на компаниите и експерти.

Най-бърз ръст са регистрирали продажбите на компаниите Crysler (45%), контролирана от италианския FIAT,  и на Volkswagen (с 41%).

При Ford нарастването е с 13,3%, а при най-големия американски автомобилен концерн General Motors – 7%.

Ръст на продажбите отчетоха и азиатските производители Hyundai (с 22%), Nissan – с 19% и Toyota – с 6,7%.

Единствената голяма компания, обявила спад в продажбите, е японската Honda, като той е от 6,4%.

Оживлението на автомобилния пазар в САЩ се регистрира дори въпреки понижените разходи на компаниите за специални предложения и отстъпки.

Според експерти ръстът на продажбите на автомобили е предизвикан от връщането на пазара на потребители, които до момента са били принудени да отлагат покупката заради икономическата криза.

За първи път от дълго време освен продажбите на леки, малолитражни и хибридни автомобили са се увеличили продажбите на пикапи, миниванове и джипове, което се разглежда като показател за подобрено финансово състояние на компаниите от дребния бизнес в САЩ.

По изчисленията на анализатори средната цена на един автомобил в САЩ през 2011 г. е нараснала с 4% в сравнение с миналата година и достига 30 000 долара. Средната възраст на автомобилите, движещи се по американските пътища, е 11 години, което е с 2 години повече от 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ще се променят финансовата, икономическата и политическата системи. Акциите на банките и предприятията ще се превърнат просто в хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още