Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американският IPO пазар записа годишен рекорд за по-малко от 6 месеца

Първичните публични предлагания в САЩ вече са привлекли 171 млрд. долара

Американският IPO пазар записа годишен рекорд за по-малко от 6 месеца

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Устремът на компаниите към Wall Street не показва признаци на забавяне. Въпреки че до края на годината остават повече от шест месеца, първичните публични предлагания (IPO) в САЩ вече възлизат на 171 млрд. долара, засенчвайки рекорда от цялата 2020 г. от 168 млрд. долара, сочат данни на Dealogic, цитирани от Ройтерс.

IPO бумът се захранва от високите корпоративни оценки на фондовия пазар, надути от ниските лихвени проценти и паричните стимули на Федералния резерв след пандемията от COVID-19. Това породи вълна от спекулативна лудост, от която се възползват не само традиционни компании, които искат да станат публични, но и компании за придобиване със специална цел (т. нар. SPAC), създадени конкретно за набиране на пари чрез IPO.

Очаква се тази златна треска да достигне нови висоти през втората половина на 2021 г., когато редица известни стартиращи компании, като най-голямата китайска компания за споделяне на пътувания Didi Chuxing Technology, финтех компанията Robinhood Markets и производителят на електрически превозни средства Rivian Automative, планират да продадат акции за милиарди долари.

Още по темата

„Ако пазарите се задържат близо до сегашното ниво, ще бъдем невероятно заети това лято и през есента с първични публични предлагания“, коментира Еди Молой, съпредседател за капиталовите пазари в Америка в Morgan Stanley. „Дърветата не растат завинаги към небето, така че няма да има рекордни обеми всяка година. Но ако имаме стабилност, бихме очаквали оживена 2022 г.", посочи той.

Като се изключат приходите от първични публични предлагания на компании от типа SPAC, традиционните листвания на големи компании, включително на южнокорейския гигант за електронна търговия Coupang Inc, прибраха 67 млрд. долара тази година. Така 2021 година е напът да отбележи рекорд за такива IPO-та.

Средният еднодневен ръст за американските първични публични предлагания от началото на годината е 40,5%. За сравнение, той е бил 28,2% през същия период през 2020 г. и 21,7% през 2019 г., сочат данните на Dealogic. Средната едноседмична възвръщаемост за 2021 г. е 35,7%, по-висока от 32,2% през 2020 г. и 25,5% през 2019 г.

Банкери и анализатори на капиталовите пазари изчисляват, че в крайна сметка компаниите биха могли да наберат близо 50 млрд. долара чрез традиционни първични публични предлагания, с изключение на SPAC, преди края на третото тримесечие. Приходите от IPO са достигнали 24,1 млрд. долара през второто тримесечие до 15 юни, според Dealogic.

Предлагането на акции само на Didi може да събере близо 10 млрд. долара, съобщиха по-рано източници на Ройтерс. До края на годината американските IPO-та може да наберат от 250 млрд. до 300 млрд. долара или повече - зашеметяваща сума, смятана някога за немислима.

„500 милиона някога бяха доста голямо IPO. Днес изглежда всичко се мери в милиарди или три четвърти от милиарда. Така че наистина имаше експлозия и в размера на трансакциите", коментира Джеф Бунзел, глобален съръководител за капиталовите пазари в Deutsche Bank. „И изглежда, че има достатъчно капитал, който да подкрепи това ниво на активност", посочва той.

SPAC бум

Рекордните стойности се подхранват до голяма степен от бума на предлаганията на акции на компании за придобиване със специално предназначение. SPAC са компании, които събират пари чрез IPO с единствената цел да се слеят с частна компания в рамките на две години от листването. При този процес частната компания става публична.

Само през първото тримесечие листванията на SPAC са събрали близо 100 млрд. долара, много над общо 83 млрд. долара за цялата 2020 г., показват данни на SPAC Research.

Въпреки неотдавнашното забавяне на сключването на сделки със SPAC тази година са създадени 339 такива компании, при което са събрани приблизително 105 млрд. долара, или почти две трети от общия обем на всички IPO-та. През 2020 г. компаниите за придобиване със специално предназначение са формирали по-малко от половината от общите приходи от IPO.

Инвестиционните банкери смятат също, че бумът на капиталовите пазари привлича повече компании, които иначе биха останали частни за по-дълго, което прави IPO потокът още по-пълноводен в обозримо бъдеще.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street отчита нови рекорди въпреки по-слабия от очакваното икономически ръст