IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат одобри номинацията на Тръмп за нов директор на ЦРУ

Задачата на Помпео ще бъде да управлява агенцията в сложни времена и да сдобри президента на САЩ със службите за сигурност

18:20 | 24.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Майкъл Помпео. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Майкъл Помпео. Снимка: Ройтерс

Американският Сенат одобри номинацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за нов директор на ЦРУ, съобщи The Washington Post. Начело на агенцията застава бившият военен и настоящ сенатор от Канзас Майкъл Помпео.

Любопитен детайл от биографията на Помпео е неговата военна служба във Федералната република Германия (ФРГ) през 90-те години. Той е участвал в охраната на границата с Германската демократична република (ГДР), става ясно от публикация в руската информационна агенция ТАСС.

Руската агенция отбелязва, че за разлика от досегашния директор на ЦРУ, Помпео досега не е имал никакви отношения с Лангли. Джон Бренън работеше в Управлението в продължение на четвърт век.

Завършилият военната академия "Уест Пойнт" Майкъл Помпео ще бъде отговорен за управлението на международната шпионска мрежа на САЩ във времена на ескалиращи проблеми - ядрените амбиции на Северна Корея, теростичните заплахи на "Ислямска държава"и подновената агресия от страна на Русия, отбелязва още The Washington Post.

Но може би най-важната му задача ще бъде да сдобри отново ЦРУ и президента Доналд Тръмп, допълва изданието. Агенцията, заедно с още няколко служби, отговарящи за националната сигурност на САЩ, разследваше начина, по който Доналд Тръмп беше избран за президент и съмненията за намесата на руски хакери за промяна на обществените нагласи преди изборите.

Техните доклади бяха отхвърлени категорично от новият американски президент, припомня още The Independent.

След своята военна кариера Помпео продължава своето образование в Харвард и завършва със степен доктор по право. Преди да се отдаде на политическа кариера той работеше като президент на Sentry International, компания за производство на съоръжения за добив на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още