IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат прие по-строгите санкции срещу Русия и Иран

Ратификацията на закона е в ръцете на президента на САЩ Доналд Тръмп

08:05 | 28.07.17 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският Сенат почти единодушно – с 98 гласа „за“ и само 2 „против“, гласува закона за затягането на санкциите срещу Русия, както и Иран и Северна Корея, предава Ройтерс.

Преди дни текстовете минаха и в Камарата на представителите също с голямо мнозинство. 

Вписването на мерките в закон ще затрудни президента Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Русия еднолично.

Сега законът ще бъде изпратен към Белия дом и Тръмп може да го подпише и той да влезе в сила или да му наложи вето. Анализатори обаче не очакват вето, защото Тръмп се опитва да се защити от обвиненията за близост с руските власти, заради което се водят и разследвания срещу него и членове на семейството му.

Руският президент Владимир Путин, който многократно е отричал заключенията на разузнавателните служби на САЩ, че Москва се е намесила в изборите на САЩ с използването на методи за кибернетична война, заплашва с ответни мерки.

Това е първото основно законодателство в областта на външната политика, одобрено от Конгреса в рамките на мандата на Доналд Тръмп.

Дори и той да реши да наложи вето на закона, текстовете ще съберат достатъчна подкрепа от Камарата на представителите и Сената, за да бъдат прокарани отново. Представители на Белия дом посочват обаче, че Тръмп може да наложи вето, като поиска още по-строг санкционен режим.

Путин коментира отново, че Москва ще реши какви действия да предприеме само след като види пълните текстове на закона.

Законът би засегнал редица руски индустии и да навреди още повече на и без отслабената руска икономика заради санкционния режим след 2014 г. заради анексирането на Крим и ролята на Кремъл в украинския конфликт.

Законодателството разтревожи и Европейския съюз (ЕС), тъй като новите санкции затягат режима и за компании, които разработват проекти с руско участие. Опасенията са за енергийната сигурност на Съюза.

Ограничения се предвиждат и за участващите в иранската балистична програма, както и компаниите, които правят бизнес с Иран. Санкциите се прилагат и за силите за сигурност на Ислямската революционна гвардия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
А пиеш ли ди хапчетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Какво война бълнуваш ти, ръждясалий, не виждаш ли че съм сложил "удрят" в кавички. Съвсем друго имах в предвид, ама явно не искаш да го вденеш, предполагам умишлено не изглеждаш, чак толкова ***. Сега те оставам да се радваш на "ударът жесток и право в сърцето",...Пък ще дойде време ще си пишем пак, стига да не си ръждясъл съвсем Великийй демократе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
дори Китай и Турция ще спазят санкциите...Така, че ударът е жесток и право в сърцето за финансиране на терорашата.Отече и АЕЦ АкуюВече свършва борящника за напиване и следва ново съвършено безаналогово ново питие от сорта на белина.руснака така и не можа да стане човек. Те са си крепостни, винаги са били такива и сега са си такива, както и за вбъдеще.Малкото читави избягаха от рашистан на ЗАпад, както и децата на елита.Кого ще нападат и ще избиват, децата си ли дето са им по омразния Запад ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
***, САЩ спират кредитирането на терораша ... никого не нападат.Всеки може ,ако иска д ане се съобрази със санкциите на САЩ, но няма да могат да правят бизнес в САЩ.А тролетариата все вижда война ...Т.е. дайте да дадем на терораша пари иначе щяла да напада ...А бе Фат Ким се държи по-добре от Лилипуткин.Този път москалиите се наиграха...САЩ им спират всякакви пари и ги удрят директно по износа на газ и петрол, а люли им гони дипломати..Ега ти и адекватния отговор.А за война трябват и парички, дето терораша ги няма !Отече СП2, турски и всякакви потоци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
"удрят цели сектори от икономиката" утре, ако нещо се обърка да не плачеш, че руснаците "удрят" цели страни от сателитите на САЩ! Щото ние сме много смели, барабар Петко с мъжете, като сме от силния лагер, а после сме царе в снишаването и в подвий койрука :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Алии и сега суснаците като започнат да фалират.....Няколко пъти не успяха, ама ТЕ тоя път ЩЕ успеят............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Железни, нали това ти пиша и аз идеята е да сменим непослушните сатрапи на диваците и да сложим удобни и послушни такива. Както се казва Да живее демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 9
Ironhorse
преди 6 години
Ха ...Германия самостоятелно се обяви за санкции срещу русия заради двете турбини на Сименс отнесени в Крим, а САЩ направо удрят цели сектори от икономиката.Някои концерни мъркат срещу санкциите, но официално Германия никога не е била против новият закон на САЩ.ЕС и САЩ ще стиковат новите санкции, което ще доведе Путин до абсолютна безисходица, както и нашите олигарси.Нещо се разпищолиха и тук да отнемат граждански права, но ...Идва Видов ден за всички сатрапи, вклюително Путин и марионетките му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Що си толкова загубен? Ами нали където има бензиностанции на Марешки Лукойл(а и другите) продават бензина на около 1.85лева за литър. Където няма е по 2.10. Както ти наблегнах руския капитализъм по нищо не се различава от американския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Те това е проблема, Стоене, американците "КУПУВАТ", а защо, като могат да си го вземат безплатно. Да те уча ли - приватизация, договори, клаузи, клаузи, клаузи. Среден пръст за местните *** и стъклени мъниста. Военна база, да пази *** от мухи и комари и пак клаузи, клаузи. Идеята е всички да са васали на батко Океански. Та някакви глу.пави ват.ници ще се дървят. И то как се дървят - избраха новия Океански президент - ужасно унижение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още