Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американските акции постигнаха най-добрата седмица от година насам

Икономическите основи са достатъчно силни, за да подкрепят пазара, коментират анализатори

Американските акции постигнаха най-добрата седмица от година насам

Трейдърите на Wall Street са ентусиазирани от преминаването на рекордната за Dow Jones граница от 25 хил. пункта. Снимка: Ройтерс

Изминалата седмица беше най-добрата за американските акции от година насам. Без намек за умора широкият индекс S&P 500 вече е над границата от 2 700 пункта, а индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average премина рекордното ниво от 25 хил. пункта. Ръст отчетоха и 98 компании от състава на технологичния индекс Nasdaq 100, пише Bloomberg в свой анализ.

Това се случи на фона на завишените очакванията на анализаторите за завишени продажби. Толкова завишени, че измерителят, който отчита честотата на възходящи ревизии на прогнозите спрямо низходящите достигна най-високо ниво от 2011 г. насам.

"Това не означава, че индексите ще продължат да растат със същите темпове, но икономическите основи са достатъчно силни, за да подкрепят акциите", коментира Фил Орландо, главен стратег във Federated Investors.

"Нарастването на корпоративните печалби е стабилно през последните девет месеца, очакваме пак двуцифрени ръстове в процентно изражение и за четвъртото тримесечие на 2017 г.“, допълва той.

Графика: Bloomberg

Може би за експертите е било по-лесно да предскажат тази седмица. S&P 500 се променя по подобен начин между оследната седмица от декември и първата седмица на януари всяка година от 2011 г. насам, посочва информационната агенция. Възможно обяснение е и изтичането на някои правителствени политики с дата 31 декември.

Шаблонът се повтори и тази седмица. Широкият индекс отчете ръстове във всяка от четирите сесии, което досега се е случвало два пъти от 1990 г. насам – през 2006 г. и през 2010 г. И през двете години бенчмаркът скочи с поне 12% за цялата година, показват още данните на агенцията.

Акциите бяха подкрепени основно от от анализаторите на Wall Street, които увеличиха прогнозите за приходите и оценките в края на годината. Кийт Паркър от UBS например увеличава очакванията си за S&P 500, като прогнозира, че индексът ще достигне 3 150 пункта до края на 2018 г. За печалбата от акция на компаниите от състава на индекса прогнозата му се увеличава до средно 157 долара от 141 долара заради оптимизма около данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп и обратните изкупувания на акции, които също подкрепят пазара.

Консенсусната прогноза на 17 стратези, анкетирани от Bloomberg, е S&P 500 да достигне 2 886 пункта до края на тази година, което е с 5% над нивото му на затваряне от петък (5 януари).

Ралито на американския пазар от миналата година – най-голямото от 2013 г. насам, успокои „мечките“, които се безпокояха, че пазарът е готов за обръщане. Намаляването на корпоративните данъци, широко разглеждано като положително за пазара през тази година, може да бъде главен двигател на растежа и през 2019 г., казва Савита Субраманиан, стратег в Bank of America Merill Lynch.

Засега основната посока на акциите остава възходяща. В световен мащаб синхронизираната икономическа експанзия поражда апетити за по-рискови активи. В САЩ многократният призив на Федералния резерв за постепенно увеличение на лихвените проценти не изненадва особено инвеститорите.

„Ситуацията се усеща като късна фаза на „бичия“ пазар, от който инвеститорите се възползват, защото не могат да усетят низходящи катализатори", заключава Матю Литфин, портфейлен мениджър на Colombia Acorn Fund в Columbia Threadneedle Investments.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции