IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции разшириха пониженията

Фед изпраща ясно послание – освен ако не се очертава криза с големи мащаби, не очаквайте да се отклоним от сегашния път на паричната политика

23:22 | 29.01.14 г.
Американските акции разшириха пониженията

Американските акции разшириха пониженията, след като Федералният резерв на САЩ обяви решението си да свие с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи, предаде Bloomberg.

Dow Jones се понижи с 1,19% до 15 739 пункта, като най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на Boeing и Coca Cola, които поевтиняха със съответно 5,33% и 2,5%. S&P 500 записа спад от 1,03% до 1 774 пункта, а Nasdaq отписа 1,15% до 4 051 пункта.

Пазарната оценка на Yahoo изтри над 7 на сто, след като прогнозите на компанията сигнализираха забавяне на продажбите.

Загубата на Boeing също дойде след разочароващите прогнози за финансовите резултати през 2014 г. заради забавящите се поръчки на самолети.

Сред губещите се наредиха още акциите на AT&T Inc. и McCormick & Co., които поевтиняха със съответно 0,5% и 6,3%.

“Днешното решение на Федералния резерв да продължи с намаляването на стимулите въпреки сътресенията на развиващите се пазари показва, че Фед ще се придържа към вътрешната си политика. Централната банка изпраща ясно послание – освен ако не се очертава криза с големи мащаби, не очаквайте да се отклоним от сегашния път на паричната политика”, коментира пред CNBC Джонатан Луис, главен инвестиционен директор в Samson Capital Advisors.

Дженифър Вейл от U.S. Bank Wealth Management дори прогнозира, че през лятото може да станем свидетели на по-рязко намаление на програмата за изкупуване на активи – с 15 и дори с 30 млрд. долара.

Решението на американската централна банка обаче продължава да изпраща негативни сигнали към другите икономики. Според анализатори обаче политиците не са имали избор. “Ако бяха спрели, те рискуваха да изпратят послание, че са роби на пазара, а не се движат от икономическите сили”, посочва Дан Грийнхаус, старши пазарен стратег от BTIG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още