Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американските банки ще изплатят допълнителни 2 млрд. долара тримесечни дивиденти

Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan и Bank of America повишиха дивидентите си след разхлабването на ограниченията от Фед

Американските банки ще изплатят допълнителни 2 млрд. долара тримесечни дивиденти

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-големите американски банки обявиха планове да платят на инвеститори допълнителни 2 млрд. долара идното тримесечие, след като Федералният резерв разхлаби ограниченията за плащания към акционери, които бяха наложени по време на пандемията с COVID-19, пише Financial Times.

Ходът показва доверието на големите американски кредитори, които смятат, че могат да върнат повече капитал на акционерите и пак да останат с лекота над постановените от Фед нива.

Миналия четвъртък Фед публикува резултатите от стрес тестове на банки, които накараха американската централна банка да смекчи ограниченията за дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Morgan Stanley обяви, че ще удвои тримесечните си дивиденти до 70 цента на акция и ще увеличи размера на програмата си за обратно изкупуване на акции от 10 млрд. долара на 12 млрд. долара.

Джеймс Горман, главен изпълнителен директор на Morgan Stanley, съобщи, че банката е „натрупала значителен свръхкапитал през последните години и сега има един от най-големите капиталови буфери в индустрията“.

Други големи банки също обявиха по-високи дивиденти за акционерите, но само няколко от тях последваха примера на Morgan Stanley с повишаване на размера на програмите си за обратно изкупуване на акции.

Goldman Sachs повиши дивидента си до 2 долара спрямо 1,25 долара, а JPMorgan Chase – на 1 долар от 90 цента. Bank of America увеличи дивидента си на 21 цента спрямо 18 цента.

Wells Fargo удвои дивидента си до 20 цента, въпреки че банката намали дивидентните плащания година по-рано от 51 цента. Подобно на Morgan Stanley банката съобщи, че също планира да вложи около 18 млрд. долара в годината от третото тримесечие за обратно изкупуване на собствени акции.

За 13-те банки, които уведомиха инвеститорите си в понеделник, повишаването на дивидентите ще доведе до получаването от акционерите на допълнителни 2,08 млрд. долара през третото тримесечие, сочат изчисления на Financial Times на база данни за акциите на компаниите.

Обратното изкупуване на собствени акции е по-скъпо за банките, отколкото щеше да бъде, когато Фед наложи ограничения по време на пандемията, защото акциите им са станали по-скъпи. Цените на акциите тръгнаха рязко нагоре от септември насам, като в някои случаи достигнаха рекорден връх благодарение на бума на търговията и сключването на сделки, както и разведряването на перспективите пред американската икономика.

Още по темата
Много банки вече обявиха големи програми за обратно изкупуване след последните стрес тестове през декември, включително JPMorgan, която съобщи за програма на стойност 30 млрд. долара, и Bank of America, която одобри програма за 25 млрд. долара.

Подобно на консенсусното мнение на анализатори, Morgan Stanley и Goldman са значително по-напред от очакванията с планираните си дивиденти, отбелязва Barclays.

„Дългогодишната ни капиталова йерархия остава същата – да инвестираме в и да разширяваме водещите си бизнеси на пазара…, да плащаме устойчив дивидент и да връщаме оставащия свръхкапитал на акционерите“, коментира Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan.

„Насърчени сме от напредъка в ограничаването на капиталовия интензитет на бизнеса ни, както показаха резултатите от стрес тестовете през последно време“, допълни и Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs.

Анализ на Фед от миналата седмица установи, че 23 банки, включени в стрес тестовете, може да отчетат общи загуби от почти 500 млрд. долара и пак да изпълнят с лекота капиталовите изисквания.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък