IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започват месеца с понижения заради търговското напрежение*

Септември обичайно е труден месец за американските индекси

18:09 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията във вторник с понижения на фона на повишаването на търговското напрежение между САЩ и техни ключови партньори, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи 64 пункта, или 0,25%, и достига ниво от 25 900,23 пункта, като Nike и Verizon се представят най-зле. Широкият измерител S&P 500 отписва 0,10% от стойността си и достига равнище от 2898,28 пункта, като телекомите и технологичните компании се представят слабо. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,28% до ниво от 8087,07 пункта, главно заради поевтиняването на акциите на Facebook.

Миналата седмица САЩ и Канада не успяха да постигнат споразумение, което да замени НАФТА до крайния срок в петък. След сделката с Мексико президентът Доналд Тръмп написа в Twitter през уикенда, че няма „политическа необходимост за запазване на Канада в новото споразумение НАФТА”.

Тръмп допълни, че Конгресът не трябва да се намесва в преговорите и заяви, че ако го направи, „просто ще прекрати изцяло НАФТА“. Все пак се очаква търговските преговори с Канада да бъдат възобновени тази седмица.

В същото време Bloomberg съобщи миналата седмица, че САЩ са готови да наложат допълнителни мита на стойност 200 млрд. долара върху китайски стоки още тази седмица. В интервю за агенцията Тръмп предупреди, че може да обмисли изтегляне на САЩ от Световната търговска организация (СТО), ако в нея не настъпят промени.

„Когато имаме такава реторика в мрачен месец за пазара, се случва точно това“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities.

Акциите на чувствителни към търговията компании като Caterpillar и Boeing поевтиняват съответно с 1% и 0,3%.
Американските пазари изпратиха най-добрия си август от над четири години, като S&P 500 и Nasdaq достигнаха най-високото си ниво в историята. В същото време Dow започна септември само с 2,5% под рекордното си ниво.

„Може да станем свидетели на скромен спад в идните няколко месеца“, казва Джон Аугустин, главен инвестиционен директор в Huntington Private Bank.

„Растежът с около 7% през лятото преди изборите в средата на мандата е нещо необичайно“, отбелязва Аугустин. Той допълва, че някои от рисковете, пред които са изправени инвеститорите, включват рязък спад на нововъзникващите пазари и слаби данни за жилищата и автомобилите.

В исторически план септември е трудна част от годината за инвеститорите. От 1950 г. насам деветият месец от годината е най-лошият за Dow и по-широкия S&P 500, сочат данни на Stock Trader's Almanac.

Средният спад на Dow достига 0,7%, докато S&P 500 се понижава средно с 0,5% през септември, сочат данните. Nasdaq, който е въведен през 1971 г., губи средно половин процент.

Книжата на Facebook поевтиняват с 3%, след като анализатори от MoffettNathanson понижиха рейтинга им от „купувай“ на „неутрален“ заради “токсичната комбинация“ от забавяне на растежа на продажбите и регулаторен риск.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа расте до съответно 2,9% и 3,069%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,56% до 95,67% и е напът да запише най-големия си дневен ръст от 23 август. В средата на миналия месец той достигна 96,98 пункта, най-високото му ниво от над една година.

В същото време еврото губи 0,77% от стойността си спрямо долара до ниво от 1,1535 долара за евро, а йената прибавя 0,32% към стойността си до 111,41 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола рязко се повишават след евакуирането на две петролни платформи в Мексиканския залив в очакване на връхлитането на ураган.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 1,60 долара за барел спрямо пика в края на търговията в петък до 71,40 долара, най-високото му ниво от средата на юли, след което леко се понижи до 70,67 долара. Петролът сорт Брент поскъпна със 79 цента до ниво от 78,94 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се понижават с 0,6% до 1199,30 долара за тройунция.

*Новината е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още