IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси завършиха на зелено, подкрепени от технологичния сектор

Доброто представяне на компаниите от Силициевата долина успя да засенчи лошите данни за безработицата

23:19 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси завършиха търговията в четвъртък с леки повишения, след като ръстовете на големите технологични компании послужиха като контрапункт на разочароващите данни за безработицата, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 47 пункта, или 0,1%, с което сложи край на тридневната си серия от загуби.

Широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,3 на сто, а технологичният Nasdaq Composite се представи най-добре със своя 1% повишение.

Цената на акциите на Apple, Facebook, Netflix, Alphabet и Microsoft нарасна с поне по 2%. При Amazon скокът беше с 1,1 на сто. Книжата на Intel добавиха 1,7% към стойността си, след като компанията обяви план за ускорено обратно изкупуване на акции.

Технологичният е най-добре представящият се сектор на пазара тази година. Акциите на Facebook поскъпнаха с близо 30% от началото на 2020 г., а при Alphabet повишението е с 16% през същия период. Междувременно Amazon се радва на скок от 77%, докато при Netflx и Apple той е с по над 50 на сто.

Броят на заявленията за помощи при безработица в САЩ достигна 1,106 млн. миналата седмица, обявиха властите в страната. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха броят да е 923 хил. за кандидатстващите за първи път в рамките на седмицата, завършила на 15 август. През предходната седмица броят им беше под 1 милион за хората, които за първи път подават подобни заявления.

Скокът в безработицата се случи в момент, в който властите не могат да постигнат съгласие за новия законопроект за стимули, свързани със справянето с коронавирусната криза. Наскоро изтече допълнителното обезщетение при безработица за засегнатите от пандемията.

По-рано пък Федералният резерв разкри протоколи от юлската си среща, от които стана ясно, че „продължаващата здравна криза ще натежи сериозно на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още