IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските фондови пазари отвориха с повишения и апетит за риск

Dow е нараснал с 5,3% от началото на февруари, докато S&P 500 и Nasdaq са се повишили съответно с 6,3% и 8,3%

17:40 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street отвориха с повишения, като инвеститорите се насочват към икономически чувствителни акции с надеждата за по-голяма фискална помощ, която да възстанови най-голямата икономика в света от спада, предизвикан от коронавируса, предаде Ройтерс.

Индексът на сините чипове Dow Jones се изкачи със 105 пункта, или 0,3% до 31 564 пункта. S&P 500 записва ръст от 0,2%, а Nasdaq Composite - 0,3%. И трите индекса достигнаха рекордни върхове в първите минути на търговия.

Американските фондови пазари отвориха с апетит за риск, подсилен от рязкото намаляване на случаите на коронавирус и уверенията за трайна подкрепа от страна на Федералния резерв.

Повишенията последваха изказванията на президента на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард, който отхвърли опасенията, че разхлабената парична политика на Фед подхранва балон на активи. Булард определи настоящата търговия с акции като „просто нормално инвестиране“.

Енергийният сектор се открои, като се покачи с 2,2%, тъй като ниските температури предизвика скок в цените на петрола и тласнаха фючърсите върху суровия петрол до над 60 долара за барел за първи път от над година.

Ръстовете във от вторник удължават солидните печалби на пазара този месец, подкрепен от ваксинациите срещу Covid-19, отварянето на икономиката и очакванията за повече фискални стимули.

Dow е нараснал с 5,3% от началото на февруари, докато S&P 500 и Nasdaq са се повишили съответно с 6,3% и 8,3%. S&P 500 постигна десет рекордни затваряния от началото на 2021 г.

„Covid далеч не е победен, но пътят към икономическата нормализация е по-ясен, тъй като се одобряват повече ваксини, които намаляват приетите в болница пациенти и смъртните случаи“, заяви Денис ДеБушере, стратег в Evercore ISI.

Във вторник доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 1,25% за първи път от март.

В същото време цената на биткойна за първи път премина границата от 50 хил. долара. Във вторник следобед най-старата и най-важна цифрова валута достигна нов рекорд от 50 341 долара, показват данните на анализаторския сайт Coinmarketcap. Пазарната капитализация се приближава все повече до границата от 1 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още