IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси достигнаха нови рекорди в очакване на данъчната промяна

Анализатори очакват спад на цените, ако законопроектът не бъде одобрен

23:37 | 15.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси достигнаха  до най-високите си стойности, докосвани някога в очакване на данъчната промяна в страната, пише CNBC.

Dow Jones industrial average скочи със 143 пункта до 24 651,74 пункта, което е рекорд. S&P 500 отчете ръст от 0,9% до 2 675,81, като също достигна невиждан досега връх, благодарение на ръста от поне 1% при финансовия, здравния и телекомуникационния сектор. Nasdaq напредна с 1,2% до рекордните 6 936,58 пункта.


Инвеститорите са затаили дъх преди публикуването на законопроекта на републиканците за данъчна реформа в страната, който вероятно ще намали корпоративния данък до 21% от 35%.

Очакванията за по-ниски корпоративни данъци помогнаха на акциите да достигнат рекордни нива през тази година.
Има информация, че депутатите ще гласуват законопроекта следващата седмица.

„Намаляването на корпоративния данък, заедно с продължаващата дерегулация, трябва да увеличи печалбата", каза Ед Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research.

Анализатори в индустриалния сектор прогнозират печалби от 10,9% тази година, 11,4% през следващата година и 10,1% през 2019 г. „Тези цифри вероятно не отразяват напълно големия положителен ефект от намаляването на корпоративния данък през следващата година“, коментира Ярдени.

По време на сесията американските акции получиха тласък от новината, че регламентираната помощ от 1000 долара за дете в американско семейство, която се получава под формата на данъчен кредит, като се удържат 1000 долара по-малко данъци в края на годината, ще бъде увеличена на 1400 долара.

Източници казаха пред CNBC, че републиканският сенатор Марко Рубио ще подкрепи данъчната реформа след направената промяна.

В същото време Боб Коркър, републикански сенатор от Тенеси, който първоначално се противопостави на законопроекта, заяви в петък, че ще гласува в негова полза.

„Мисля, че законопроектът вероятно ще бъде одобрен, но ако не стане, можем да видим спад на акциите от 5% до 10%", коментира Ед Кеон, управител и портфолио мениджър в QMA.

Dow и S&P отчетеха четвъртото си поредно седмично повишение.

В корпоративен план акциите на Hess скочиха с 2,3%, след като съобщиха, че Elliott Management настоява изпълнителният директор Джон Хес да се оттегли или да продаде целия или част от бизнеса си.

Междувременно, акциите на Costco поскъпнаха с 3,3%, след като компанията обяви по-добри от очакваното тримесечна печалба и продажби.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още