IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси надигнаха глава, но записват седмични загуби

Dow Jones прибави 284 пункта към стойността си в последния работен ден от седмицата

23:56 | 12.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси завършиха с ръстове волатилната сесия в петък, но все пак отбелязаха значителни загуби за седмицата заради притесненията на инвеститорите от повишаването на лихвените проценти и възможно забавяне на икономиката, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 284 пункта към стойността си и достигна ниво от 25 339,99 пункта благодарение на поскъпването с 4,7% на книжата на Visa. Широкият измерител S&P 500 скочи с 1,4% до ниво от 2767,13 пункта, а технологичният сектор постигна ръст от 3,2%. Технологичният Nasdaq Composite се представи най-добре с повишение от над 2% до ниво от 7496,89 пункта.

Въпреки силния ръст в петък Dow и S&P 500 завършват седмицата със спад от над 4%, а при Nasdaq седмичното понижение достигна 3,7%.

Уазиф Латиф, ръководител на отдел „Глобални активи“ в компанията USAA, смята, че инвеститорите трябва да останат предпазливи в краткосрочен план. „Рано е да се каже дали сме излезли от затруднението. Трябва да изчакаме да видим как ще реагира пазарът в идните няколко дни“, допълни той.

По-рано тази седмица доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 2011 г., като предизвика опасения, че растящите разходи за обслужване на кредитите може да забавят икономиката. В последните дни президентът Доналд Тръмп разкритикува Федералния резерв заради спада на фондовите пазари, като заяви в сряда, че не е доволен от продължаващото повишаване на лихвите от централната банка.

В петък доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 3,167%, а по 30-годишните американски облигации – 3,34%.

В същото време технологичните акции, които се представяха най-добре тази година, загубиха над 3,5% от стойността си тази седмица.

Индексът Cboe Volatility index (VIX), смятан за най-доброто мерило за страховете на пазара, тази седмица достигна най-високото си ниво от февруари. В петък той се установи на ниво от 25,18 пункта, което е ръст с около 70%.

„В такава ситуация трябва да направите две неща. Първо, да прегледате портфолиото си и да видите какво и защо дължите. Второ, да направите списък с покупки“, казва Джон Аугустин, главен инвестиционен директор в Huntington Private Bank. Той допълва, че волатилността вероятно ще продължи през настоящия сезон на отчетите.

На корпоративния фронт Citigroup, Wells Fargo и J.P. Morgan Chase обявиха по-добри от очакванията печалби в началото на сезона на отчетите за третото тримесечие. Очакванията за него са високи, като анализатори, анкетирани от FactSet, прогнозират, че печалбите на компаниите от S&P 500 ще нараснат с 19%.

Ръстовете на глобалните пазари в петък наред с възстановяването на технологичния сектор помогнаха засега за успокояване на натиска към разпродажби в последните дни. Повечето азиатски индекси затвориха с повишение, а европейските пазари се представяха възходящо през по-голямата част от деня. В САЩ книжата на Netflix и Amazon поскъпнаха съответно с 5,8% и 4%.

На валутните пазари възвръщането на доверието на инвеститорите в американската икономика подкрепи щатската валута като доларовият индекс, който отчита стойността на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, добавя 0,27% към стойността си до ниво от 95,27 пункта. Еврото губи 0,30% от стойността си спрямо долара до 1,1556 долара за евро, след като гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги смекчи прогнозата си за основната инфлация от „относително силна“ на „постепенна“. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,2% до 112,17 йени за долар.

На пазара на суровини фючърсите върху глобалния бенчмарк Брент поевтиняха с 26 цента до 80 долара за барел, след прогнозата, че предлагането на петрол в света е адекватно и перспективите пред търсенето отслабват. В същото време американският лек суров петрол WTI завърши петъчната сесия с ръст от 37 цента до 71,34 долара за барел, подкрепен от ръстовете на Wall Street.

За седмицата Брентът записва спад от близо 5%, докато при WTI понижението достига 4%.

Цената на златото отстъпи от двумесечния си връх, достигнат в предходната сесия, като американските фючърси върху ценния метал поевтиняват с 0,52% до 1217,41 долара за тройунция. За седмицата златото поскъпва с 1,5% и е напът да отбележи най-силното си седмично повишение от седем седмици насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още