IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси навлизат още по-дълбоко на територията на корекцията*

Шансът за коледно рали изглежда твърде малък, твърдят анализатори

18:24 | 17.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започват новата седмица със спад, след като в предходната сесия и трите основни индекса завършиха на територията на корекцията за първи път от март 2016 г., предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи 178 пункта от стойността си и достига ниво от 23 922,18 пункта, като UnitedHealth и Johnson & Johnson тласкат индекса надолу. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 0,62% до равнище от 2583,39 пункта на фона на понижението с 1,3% на здравния сектор и с 1,7% на сектора на потребителските стоки от неосновна необходимост.

Dow е с над 11% под 52-седмичния си връх, а S&P 500 е надолу с 12% спрямо рекордното си равнище през септември.

Технологичният показател Nasdaq Composite заличава 0,67% от стойността си до равнище от 6863,42 пункта и попада на червена територия за цялата 2018 г., след като книжата на Amazon поевтиняват с над 2,5%, Microsoft губи 1,5%, а Nvidia отписва 1,9%. Индексът също навлезе във фаза на корекция.

„До края на 2018 г. остават само десет борсови сесии и шансът за коледно рали изглежда твърде малък“, казва Джон Штолцфус, главен инвестиционен стратег в Oppenheimer Asset Management.

Икономически данни в последно време възобновиха притесненията за забавяне на световната икономика. Dow загуби близо 500 пункта, а S&P 500 затвори със спад от 1,9% в петък, като достигна най-ниското си ниво от април, след като Китай обяви по-слаби от очакванията данни за индустриалното производство и продажбите на дребно за ноември.

В понеделник компании в областта на промишленото производство в Ню Йорк съобщиха, че бизнес активността продължава да се разширява, но ръстът е доста по-бавен от очакванията през декември. Индексът на общата бизнес среда на Empire State Manufacturing Survey е намалял до 10,9 пункта спрямо 23,3 пункта през ноември, което е под очакваните 20,6 пункта от икономисти, анкетирани от Refinitiv.

Настроенията на строителите на жилища достигнаха най-ниското си ниво от май 2015 г. през декември, тъй като потенциалните купувачи отлагат покупката на нови жилища въпреки понижаването на лихвите по ипотечните кредити миналия месец. Индексът на Асоциацията на строителите на жилища и на Wells Fargo за жилищния пазар е намалял с четири пункта през декември и е достигнал 56 пункта, което е доста под равнището от 74 пункта през декември 2017 г..

Книжата на Goldman Sacks поевтиняват с 2,2% в понеделник, след като малайзийските власти образуваха наказателни производства срещу банката и двама бивши партньори във връзка с финансовия скандал с държавния инвестиционен фонд 1MDB.

Банката е проверявана заради ролята й в набирането на 6,5 трлн. долара чрез три аукциона за облигации за 1MDB, който е обект на разследване в най-малко шест страни.

Компанията за електроника Best Buy е напът да отбележи тежък борсов ден на Wall Street, след като Bank of America Merrill Lynch понижи рейтинга на книжата й заради опасения от забавяне на продажбите. Книжата на компанията поевтиняват с над 3,3%.

По-слабите от очакванията данни за икономиката на Китай миналата седмица са нов знак, че тя се забавя на фона на растящите рискове за търговията в момент, когато президентът Си Дзинпин опитва да постигне постоянно примирие с американския си колега Доналд Тръмп.

„Напредъкът в търговските преговори с Китай миналата седмица не предизвика рали, тъй като беше удавен от негативните настроения“, отбелязва Штолцфус.

Инвеститорите са нащрек и преди декемврийското заседание на Федералната комисия за отворени пазари на Фед, която се очаква да повиши основната си лихва за четвърти и последен път през 2018 г.

От негова страна, американският президент Доналд Тръмп засили критиките си към повишаването на лихвите от американската централна банка в понеделник, като я упрекна за това, че „дори обмисля“ ново повишение.

На облигационните пазари т. нар. крива на доходността остава в частична инверсия, като доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа надвишава тази по петгодишните облигации. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава леко до 2,868%, а по 30-годишните облигации отбелязва спад до 3,124%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отстъпва от 18-месечния си връх, достигнат предходната сесия, като отбелязва спад от 0,21% до 97,24 пункта. Еврото поскъпва с 0,26% до 1,1335 долара за евро, а спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,33% до 113 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се понижават, тъй като настроенията на инвеститорите остават под натиск заради свръхпредлагането и притесненията пред перспективите за растеж на глобалната икономика и търсенето на черно злато.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 43 цента до 59,85 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижава с 86 цента до 50,34 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се повишават с 0,31% до 1245,20 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,18 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още