IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси не успяха да намерят единна посока

S&P 500 не успя да достигне рекорден връх, въпреки че беше близо до него

23:27 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американските индекси не успяха да намерят единна посока в понеделник, съобщава CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се сви с 0,1% до 4226,52 пункта, като не успя да достигне рекорден връх след успешната си предходна седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели със 126,15 пункта, или 0,4%, до 34 630,24 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite постигна ръст от 0,5% до 13 881,72 пункта.

Мемеакциите се озоваха под светлината на прожекторите и тази седмица. AMC записа рали от 25% и приключи сесията с близо 15% повишение на стойността на книжата си, а GameStop и BlackBerry също постигнаха двуцифрени ръстове.

Основните индекси имаха успешна предходна седмица благодарение на нарастващия оптимизъм за ефекта от отварянето на икономиките. S&P 500 напредна с 0,6% миналата седмица, с което ръстът му за 2021 г. премина 12%. Dow и Nasdaq също нараснаха в предходните 7 дни.

В петък стана ясно, че безработицата в Съединените щати е намаляла до 5,8% спрямо 6,1%. 559 хил. работни места са добавени през май. Данните са смятани за достатъчно добри, за да запазят доверието на инвеститорите в икономиката, но не са достатъчно силни, за да накарат Федералния резерв да ограничи програмата си за изкупуване на облигации.

През тази седмица инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията в САЩ. В четвъртък се очаква да бъде публикуван индексът за потребителските цени за май. През април той нарасна с 4,2% спрямо същия период на преходната година, а това се оказа най-бързото повишение от 2008 г. насам. Ако цените продължат да растат, може да се наложи намеса на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още