IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси очакват с притаен дъх новините от Фед*

Не се предвижда централната банка да предприеме политически ходове

18:01 | 16.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските борсови индекси не бележат съществени изменения в очакване на актуализацията на паричната политика на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 0,16%. По-широкият S&P 500 се търгува без значителна промяна в стойността около ниво от 4 245,47 пункта, като се намира само на няколко пункта под рекорда, достигнат в предишната сесия. Технологичният Nasdaq Composite нараства с 0,3%.

Акциите на големите технологични компании отново поскъпват, осигурявайки известна подкрепа за по-широкия пазар. Цените на книжата на Apple и Microsoft се покачват с по 0,8%, докато Amazon и Netflix също се търгуват на зелено.

Акциите на компаниите от секторите, които отварят отново след блокадите, се представят разнопосочно, като авиокомпаниите са оцветени в червено, а круизните оператори се търгуват с повишения. Акциите на Royal Caribbean и Carnival прибавят по 1%.

Фед ще приключи двудневната си среща по-късно днес. Не се очаква централната банка да предприеме политически ходове, но може да сигнализира, че започва да мисли в посока на облекчаване на политиката за изкупуване на облигации.

Фед също така ще публикува нови прогнози, които биха могли да посочат евентуално моментa за повишаване на ставката. Досега банкерите от Фед не постигаха консенсус за повишаване на лихвения процент преди 2023 г.

Срещата се провежда в момент, когато инфлацията се ускорява, като цените на производителите се повишиха с най-бързия си годишен темп от близо 11 години през май. Това накара някои анализатори да призоват централната банка да преосмисли своята разхлабена парична политика.

Централната банка купува облигации на стойност 120 млрд. долара всеки месец, тъй като икономиката продължава да се възстановява от пандемията на коронавируса.

„Драмата тази седмица ще бъде дали Фед остава категорично зад мнението си, или признава, че инфлацията се ускорява и че трябва да действа“, коментира Брад Макмилан, главен технически директор във финансовата мрежа на Commonwealth. „Тъй като Фед има две задачи - безработица и инфлация - това предполага, че наистина трябва да запази фокуса си върху безработицата, вместо върху инфлацията“, смятат икономистите.

Протоколи от последното заседание на централната банка показаха, че някои служители на Фед казват, че би било уместно да започне обсъждане на корекции в програмата за изкупуване на облигации, ако икономиката продължи да се възстановява. Икономистите прогнозират, че въпреки че някои от тези дискусии могат да започнат, конкретни подробности ще бъдат разкрити едва по-късно тази година.

Цената на петрола продължи да се покачва, като сортът Брент поскъпва с 0,89% до 74,85 долара, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,53% до 72,50 долара малко след 17:30 часа българско време. 

* Информацията е актуална към 16:55 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още