IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси отбелязват поредна сесия на рекордни ръстове

Това е четвърти пореден ден на търговия, в който показателите отбелязват повишения

23:48 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските индекси достигнаха до нови рекорди  в понеделник, записвайки четвърта поредна серия на ръстове, след като в края на миналата седмица стана ясно, че САЩ и Китай са постигнали споразумение за т. нар. първа фаза на търговската си сделка, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от над 100 пункта (0,36%) до 28 235,89 пункта. По-значителни бяха увеличенията при широкия измерител S&P 500, който прибави 0,7% до 3191,45 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite записа скок от 0,9% до 8814,23 пункта.

Технологичният сектор отчете ръст от 0,9% и достигна до рекордни стойности начело с увеличение от 3,4% на акциите на Micron Technology и 4,1% на тези на Western Digital. От своя страна книжата на Goldman Sachs помогнаха на Dow да достигне нов рекорден връх с поскъпване от 1,4%.

Настроението бе подобрено и от силните икономически данни от Китай. Индустриалното производство в страната отчете повишение от 6,2% през ноември на годишна основа, а продажбите на дребно са се увеличили с 8% миналия месец.

В петък Вашингтон и Пекин обявиха, че са постигнали споразумение за т. нар. първа фаза от търговското им споразумение, като сега се очаква единствено изпълнението на правната процедура.

Въпреки това някои пазарни участници повдигнаха въпроси около оставащите неясни елементи от сделката – на първо място размерът на планираната за закупуване земеделска продукция и намеренията на Китай да балансира двустранните търговски потоци.

Американският финансов министър Стивън Манучин заяви в събота, че сделката ще бъде подписана в началото на януари и след това втората фаза ще бъде поетапно договорена.

Американските акции отбелязаха стабилни ръстове миналата седмица в очакване на добрите новини от търговския фронт.

В същото време миналата седмица Федералният резерв даде сигнал, че възнамерява да остави без промяна и през 2020 г. лихвените проценти. Също така консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън спечели с убедително мнозинство парламентарните избори в страната, разчиствайки пътя за осъществяване на Brexit в срок.

Ръстовете от понеделник бяха ограничени от поевтиняването на акциите на Boeing, след като през уикенда в. Wall Street Journal съобщи, че компанията е близо до решение за замразяване или прекратяване напълно на производството си на самолетите 737 Max.

На стоковите пазари цената на петрола също върви нагоре. Американският сорт WTI поскъпна с 0,32% до 60,26 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибави 0,21% към стойността си до 65,36 долара за барел.

Златото поевтиня минимално с 0,03% до 1480,80 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа също нарасна до съответно 1,873% и 2,29% при 10-годишните и 30-годишните облигации.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се свива до 97,06 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още