IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси отбелязват втори пореден седмичен ръст

Суровинният и финансовият сектор се представиха най-добре тази седмица

23:50 | 05.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси отбелязаха втори пореден седмичен ръст в петък, а нагласите на инвеститорите бяха подкрепени от по-добрите от очакванията данни за работните места и напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и широкият измерител S&P 500 отбелязаха ръст от около 2% тази седмица, а Nasdaq Composite напредна с 2,7%. В петък Dow прибави 40,36 пункта към стойността си и достигна ниво от 26 424,99 пункта. S&P 500 прибави 0,46% към стойността си до равнище от 2892,74 пункта, а Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,59% до ниво от 7938,69 пункта.

Финансовият и суровинният сектор се представиха най-добре тази седмица с повишение от съответно 4,3% и 3,3%. Книжата на банките поведоха ръстовете във финансовия сектор. Цената на акциите на Morgan Stanley скочи с над 6% тази седмица, а Goldman Sachs, Bank of America и Citigroup приключиха седмицата с покачване от 5%. В същото време книжата на J.P. Morgan Chase прибавиха 4% към стойността си.

В макроикономически план американската икономика е прибавила 196 хил. работни места през март, сочат данни на министерството на труда. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 175 хил. нови работни места. В същото време безработицата в САЩ остава на ниво от 3,8%, но ръстът на заплатите се ускорява по-бавно от очакванията - с 3,2% спрямо предвижданите 3,4%.

„Броят на работните места е точно по средата. Не е от най-силно окуражаващите, но не е и разочароващ“, казва Линдзи Бернъм от Smith Capital. „Той наистина съответства на мнението ни, че основите на американската икономика са непокътнати. Не растем със същия темп като миналата година, но не сме извън играта“, допълва тя.

Американските индекси бяха подкрепени тази седмица и от напредъка в преговорите между САЩ и Китай в областта на търговията. Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че е бил постигнат бърз напредък и добави, че „ще знаем в идните четири седмици“ дали може да бъде постигната сделка. Китайският вицепремиер Лю Хъ пък заяви, че е бил постигнат нов консенсус от двете страни за текста на търговското споразумение, съобщи официалната осведомителна агенция Синхуа.

Ръстовете тази седмица идват в момент, когато инвеститорите се готвят за предстоящия сезон на отчетите, който започва идната седмица. J.P. Morgan Chase и Wells Fargo са сред компаниите, които ще обявят резултатите си.

„Печалбите движат пазарите. Те ще окажат най-голямо въздействие върху пътя напред. Имам предвид не само печалбите. Всички искат да разберат какви са очакванията на ръководителите за търговията. Тя ще продължи да бъде важна“, казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,499% и 2,908%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,09% към стойността си до ниво от 97,39 пункта. Еврото поевтинява с минималните 0,04% спрямо долара в късните часове до 1,1215 долара. Паундът отписва 0,31% от стойността си спрямо щатската валута до 1,3036 долара, а спрямо йената американските пари поскъпват с 0,04% до 111,70 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над 1% в петък на фона на силните данни за заетостта в САЩ, които успокоиха опасенията за спад на глобалното търсене на суров петрол. Стойността на „черното злато“ се повиши и благодарение на очакванията, че ескалиращ конфликт в Либия може да затегне предлагането.

Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 98 цента до 63,11 долара за барел в петък, като достигнаха нов петмесечен връх при затварянето на търговията. WTI отбеляза пети пореден седмичен ръст, като през последните пет дни добави 4,9% към стойността си.

Фючърсите върху сорта Брент, добиван в Северно море, прибавиха 94 цента и достигнаха 70,34 долара за барел, като за първи път от пет месеца цената на международния бенчмарк преминава прага от 70 долара. Брентът записа седмичен ръст от 2,9%.

Американските фючърси върху златото се повишиха с 1,3% до 1295,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още