Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американските индекси се озоваха на червено заради технологичните акции

Nasdaq записа най-лошия си ден от 25 февруари насам

Американските индекси се озоваха на червено заради технологичните акции

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичните акции тласнаха американските борси на червено в четвъртък, след като скокът в доходността на облигациите подсили страховете за оценките и подтикна инвеститорите да продават, пише CNBC.

Nasdaq Composite се сви с 3% до 13116,17 пункта, преживявайки най-лошия си ден от 25 февруари на сам, след като акциите на Apple, Amazon и Netflix понижиха стойността си с повече от 3%. Цената на книжата на Tesla се срина с близо 7%.

Широкият индекс S&P 500 потъна с 1,5% до 3915,46 пункта, след като вчера приключи предходната сесия при рекордна стойност.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели със 153,07 пункта, или 0,5% до 32862,30 пункта. По-рано той достигна нов дневен рекорд благодарение на ралито на банковите акции.  

Акциите на банките се представиха особено добре днес, защото по-високите лихвени проценти са склонни да подобряват маржовете на печалбата. Така банките биха могли да печелят повече от увеличаващата се разлика между лихвения процент, по който заемат в краткосрочен план, и лихвения процент, който отпускат в дългосрочен.

Книжата на U.S. Bancorp и Wells Fargo се повиши съответно с 3,3% и 2,4%. При JPMorgan ръстът е с 1,7 на сто, а при Bank of America – с 2,6%.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации нарасна с 11 базисни пункта до 1,75% по време на пика си за сесията. Това е най-високото ниво от януари 2020 г. При 30-годишните ДЦК в някакъв момент ръстът беше с 6 базисни пункта, като премина нивото от 2,5% за първи път от август 2019 г.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл повтори, че централната банка иска да види инфлацията постоянно под целта от 2% и съществено подобрение на пазара на труда в страната, преди да обсмили промени в лихвените проценти и месечните си покупки на облигации.

Фед повиши икономическата си прогноза и вече очаква брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 6,5% през 2021 г., а инфлацията да се ускори с 2,2% през тази година. Обявената цел на централната банка е да поддържа инфлацията на ниво от 2% в дългосрочен план.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Ба си.Как се чете тва "черврно" бе? .Върза ми се езика направо.

Още от САЩ
Dow изпрати понеделника с ръст от над 580 пункта