Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американските индекси започват март със силни ръстове

Технологичните акции се възстановиха от големите спадове от предишните сесии

Американските индекси започват март със силни ръстове

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси записаха силен ръст в понеделник след голямо рали. Акциите на компании, свързани с отварянето на икономиката, повишиха стойността си заради оптимизма, породен от ваксините. От своя страна, технологичните компании успяха да се възстановят от големите спадове от миналата седмица, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 603,14 пункта, или 2%, до 31535,51 пункта, подкрепен от 5,8% скок на Boeing.

S&P 500 напредна с 2,4% до 3901,82 пункта, след като всички 11 сектора се озоваха на зелено.

Технологичният Nasdaq Composite, който миналата седмица изтри 4,9%, също се изкачи днес – с 3% до 13588,83 пункта.

Само 38 акции в S&P 500 днес се оказаха на червено. Компаниите, които в най-голяма степен ще спечелят от отварянето на икономиката, като Carnival и American Airlines, записаха поне по 3% повишение на цената на акциите, благодарение на оптимизма, свързан с ваксините. Междувременно ситуацията при технологичните акции се нормализира. Apple завърши деня с 4,1% увеличение на стойността на книжата, а Tesla – с 5%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до 1,41% в най-лошия си момент днес, но после се възстанови и завърши сесията без съществено изменение.

Засилвайки надеждите на ваксинационния фронт, Консултативния комитет към Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Съединените щати в неделя препоръча използването на еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на Johnson & Johnson за хора над 18-годишна възраст. Компанията очаква първоначално да извърши доставка на 4 млн. дози.

Внезапният скок в доходността разтърси акциите миналата седмица, защото увеличаващите се лихвени проценти могат да застрашат привлекателността на акциите и да намалят стойността на бъдещите парични потоци.

Миналата седмица Dow и S&P 500 загубиха съответно 1,7% и 2,5%. В четвъртък технологичният Nasdaq преживя най-тежката си еднодневна разпродажба от октомври и записа най-лошата си седмица след това.

През февруари основните индекси се повишиха, благодарение на резултатите от сезона на отчетите, добрите новини за пускането на ваксините и надеждите за нов пакет от стимули. Dow нарасна с 3,2% в рамките на третия си положителен месец за последните четири. S&P 500 напредна с 2,6%, а Nasdaq – с почти 1% за четвърти пореден месец.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Силните тримесечни отчети помагат на Dow да отбележи нов рекорд