IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват сесията със спад заради търговското напрежение*

Dow Jones отписва над 300 пункта от стойността си в началото на сесията

18:27 | 23.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията с рязък спад на фона на продължаващото безпокойство около търговската война между САЩ и Китай и съобщенията, че още компании замразяват бизнеса си с китайския телекомен гигант Huawei, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 308,60 пункта от стойността си и достига равнище от 25 468,01 пункта, а United Technologies и Goldman Sachs се представят най-зле. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 1,16% до 2823,83 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite заличава 1,3% от стойността си и достига равнище от 7649,73 пункта.

Индексите ускориха спадовете си, след като IHS Markit съобщи, че американското промишлено производство е нараснало с най-бавния си темп от септември 2009 г. този месец. Данните накараха инвеститорите да се насочат към държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишните американски облигации достигна най-ниското си ниво от 7 декември 2017 г. Доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа също се понижава до 2,764%.

Книжата на Qualcomm поевтиняват с 4,5%, а тези на Xilinx отбелязват спад от 2,8%. Цената на акциите на Micron и Lam Research се понижава съответно с 4,5% и 2,4%.

Книжата на Apple също поевтиняват с 2,1%, след като анализатор на UBS понижи целевата си цена за производителя на iPhone на 225 долара за акция спрямо 235 долара преди това. Анализаторът запази рейтинга си „купувай“ за книжата, но отбеляза, че малко по-ниската цена е предпазлива предвид забавянето на пазара на смартфони и продължаващите проблеми между САЩ и Китай в областта на търговията.

Базираната във Великобритания компания за производство на микрочипове Arm Holdings съобщи, че замразява бизнеса си с Huawei, за да се съобрази с поставянето на телекомуникационната компания в черния списък на САЩ. Panasonic също съобщи, че е спряла да доставя някои компоненти за смартфони на Huawei. Vodafone и BT Group заявиха, че изваждат телефоните на Huawei от плановете си за 5G мрежата си.

В същото време Китай втвърди реториката си към САЩ. Говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви, че „ако САЩ искат да продължат преговорите, трябва искрено да поправят погрешните си действия. Само тогава преговорите могат да продължат“.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви пред CNBC, че „е важно разговорите да продължат“. Той каза още, че Huawei работи с китайското правителство, въпреки че компанията отрече подобни твърдения. „Погрешно е да се твърди, че те не работят с китайското правителство“, заяви Помпейо.

САЩ и Китай си наложиха мита върху вносни стоки на стойност милиарди долара от началото на 2018 г., като разтърсиха финансовите пазари и влошиха нагласите на бизнеса и на потребителите. Напрежението се засили по-рано този месец, като двете страни повишиха митата върху стоките си. В резултат на това S&P 500 се понижи с 4,2% за месеца.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава леко с 0,04% до 98,08 пункта. Еврото поевтинява с 0,04% до 1,1148 долара, а паундът поскъпва с 0,02% до 1,2663 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,59% до 109,70 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола намаляват, като продължават загубите си от предходните сесии на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, разочароващите данни за промишленото производство и признаците, че напрежението в Близкия изток се успокоява.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 3,12 долара до 67,87 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 3,20 долара до 58,22 долара за барел. Цената на WTI падна под 60 долара за барел за първи път от близо два месеца в четвъртък.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,2% до 1276,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още