Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американските пазари отбелязаха вяла сесия в очакване на сезона на отчетите

Dow Jones Industrial Average отписа минималните 0,05%, а книжата на Apple поевтиняха с 0,8%

Американските пазари отбелязаха вяла сесия в очакване на сезона на отчетите

Снимка: Ройтерс

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък без значителни изменения в очакване на старта на новия сезон на отчетите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа минималните 0,05%, достигайки ниво от 26 143,05 пункта. Книжата на Apple поевтиняха с 0,8%.

От своя страна широкият измерител S&P 500 остана без промяна на ниво от 2888,32 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite на свой ред се сви с 0,2% до 7949,36 пункта.

Банките J.P. Morgan Chase и Wells Fargo ще поставят в петък началото на новия сезон на отчетите, който анализаторите очакват да бъде по-тежък. Аналитичната компания FactSet изчислява, че печалбата за първото тримесечие на компаниите в S&P 500 ще спадне с 4,2%, което ще е най-лошият сезон за бенчмарка от 2016 г. насам.

„Очакваме резултатите за първото тримесечие да са по-добри от прогнозираното и растежът да бъде положителен“, посочва Линдзи Бел, инвестиционен стратег към CFRA Research. Въпреки това според нея печалбата ще трябва да е още по-силна, за да може пазарите да продължат движението си нагоре в краткосрочен план.

По-рано през деня пазарите се придвижиха на положителна територия, обнадеждени от напредъка в американо-китайските търговски преговори. Вестник Wall Street Journal съобщи, че китайските власти са се съгласили да отворят за чуждестранни компании сектора си за облачни изчисления в рамките на диалога с Вашингтон.

Инвеститорите също така продължават да следят отблизо и сагата с излизането на Великобритания от Европейския съюз. В сряда европейските лидери се съгласиха да отпуснат на Лондон допълнително удължение на крайния срок за Brexit до 31 октомври, което донесе известно успокоение на европейските пазари по-рано.

В сряда беше публикуван и протоколът от последната среща на Федералния резерв през март, според който банкерите са изразили по-голяма увереност, че няма да е необходимо да променят лихвените проценти през тази година.

Те също така не виждат причина да продължат да повишават лихвените проценти поради по-големите рискове за икономиката на САЩ от забавянето на световния растеж и приглушената инфлация.

„Мнозинството от участниците очакват, че еволюцията на икономическите перспективи и рисковете вероятно ще оправдаят оставянето на целевия диапазон непроменен за остатъка от годината", се казва в протокола.

На стоковите пазари петролът продължава да поевтинява. Американският сорт WTI отписа 1,42% от стойността си до цена от 63,69 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент загуби 1,09%, достигайки 70,95 долара за барел.

Цената на златото също намалява с 1,40% до 1295,50 долара за тройунция.

При облигациите доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 2,497% и 2,929%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, прибавя 0,23% до 97,17 пункта.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Индексите на Wall Street се понижиха заради сагата около Huawei