IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари завършват седмицата на червена територия

Акциите на Apple повлякоха надолу технологичния сектор

23:31 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските пазари приключват седмицата на червена територия, докато инвеститорите обмислят разнопосочни коментари и съобщения за търговската война, а акциите на Apple повлякоха надолу технологичния сектор, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 109,91 пункта от стойността си и завършва седмицата на равнище от 25 270,83 пункта, след като в по-ранен етап от сесията загуби 300 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,7% до равнище от 2723,06 пункта, а спадът от 6,6% при Apple повлече надолу други големи технологични имена като Facebook и Alphabet.

Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 1% от стойността си в края на деня и завърши на ниво от 7356,99 пункта.

Основните индекси ограничиха част от загубите си, след като американският президент Доналд Тръмп заяви пред репортери, че САЩ и Китай са много близо до постигането на търговско споразумение. Той допълни, че двете страни ще имат добра сделка.

Коментарът на американския президент дойде след като съветникът му по икономическите въпроси Лари Кудлоу каза пред CNBC, че не се работи по търговски план за Китай.

„Все още всичко е свързано с търговията. Движенията, които виждаме в последно време, отразяват връщане към исторически нива на волатилност. Не смятам, че тя ще се успокои“, казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в компанията TD Ameritrade.

Книжата на Apple поевтиняха, след като доставките на iPhone за третото тримесечие не отговориха на очакванията. Освен това компанията обяви големи промени в структурата на отчетите си и беше сдържана в прогнозите си. Това беше достатъчно, за да помрачи по-добрите от очакванията данни за печалбата и приходите й.

Първоначално индексите отбелязаха ръст, след като министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 250 хил. нови работни места миналия месец. Икономисти, анкетирани от Refinitiv, очакваха 190 хил. нови работни места. В същото време заплатите са се повишили с 3,1% на годишна база през октомври за първи път след рецесията.

Инвеститорите се опасяват, че растящите заплати и повишаването на инфлационния натиск ще накарат Федералния резев за повиши лихвите по-бързо от очакванията. Централната банка вече увеличи лихвите три пъти тази година и се смята, че ще ги повиши още веднъж до края на годината.

„В този доклад има добри новини за всички, но той също така показва, че икономиката се развива малко по-бързо, отколкото вероятно можем да устоим. Фед трябва и опитва да забави икономиката“, така че растежът да остане устойчив, казва Джейсън Томас, главен икономист в компанията AssetMark.

След обявяването на данните доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 3,22%, а тази по 30-годишните облигации е на ниво от 3,462. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се покачи до 2,912, което е най-високото й ниво от десет години.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо еврото, йената, паунда и още три основни валути, се повишава с 0,23% до ниво от 96,50 пункта. Еврото поевтинява с 0,19% спрямо долара до ниво от 1,1385 долара за евро, а спрямо йената доларът поскъпва с 0,42% до ниво от 113,18 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намаля, като записа четвърта поредна седмична загуба. Инвеститорите са притеснени от свръхпредлагане, след като САЩ заявиха, че временно ще освободят осем юрисдикции от иранските санкции.

Лекият суров петрол WTI завърши сесията в петък със спад от 55 цента за барел до 63,14 долара, като записа понижение от 6,6% тази седмица. Глобалният бенчмарк Брент поскъпна с два цента за барел до 72,91 долара. Контрактите поевтиняха с 6 на сто тази седмица и с 16% от началото на октомври, когато достигнаха най-високото си ниво от 2014 г. насам.

Цената на златото намалява на фона на засилването на долара. Американските фючърси върху ценния метал поевтиняха с 5,3 долара до 1233,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още