Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американските работодатели трудно намират нови служители

Много от тях увеличават заплатите, за да се справят с проблема

Американските работодатели трудно намират нови служители

Снимка: Архив Ройтерс

Все по-голям дял от американските работодатели изпитват затруднения в намирането на нови служители, а много от тях увеличават заплатите, за да се справят с проблема, показва проучване, публикувано в AFP.

Тримесечно проучване на Националната асоциация на бизнес икономистите показва, че нейните членове са по-малко оптимистично настроени относно перспективите за силен икономически растеж през следващата година, въпреки че повечето все още очакват устойчив тримесечен растеж от над 2%.

На фона на намаляващата безработица работодателите в страната се опитват да запълнят свободните позиции, като увеличават заплащането, за да привлекат нови кандидати. 

Още по темата

Официалните данни обаче показват слаб ръст в заплатите и инфлацията със средно увеличение при почасовото възнаграждение с едва 0,2% през юни – факт, който озадачава Федералния резерв и все още не го е подтикнал към промяна в курса към постепенно повишаване на лихвените проценти.

Малко над една трета от общо 100 участници в проучването признават, че изпитват затруднения с наемането на нови служители.

Делът на фирмите, отчитащи увеличение на заплатите, нараства с 8 пункта през април до 47%, но прогнозиращите заплатите да продължат да се увеличават през следващите три месеца се покачват само с три пункта – също до 47%.

В същото време половината от фирмите отчетат ръст в продажбите спрямо 45% през април.

Около 60 на сто от анкетираните заявяват, че очакват брутният вътрешен продукт да нарасне с повече от 2% през следващите четири тримесечия.

Емили Колински, главен икономист във Ford Motor Company, коментира пред агенцията, че фирмите не са променили курса на инвестиционните си решения, включително наемане на повече служители, с надежда за стимули от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, който обеща да намали данъците и регулациите в САЩ.

Само 12% от анкетираните фирми казват, че е вероятно ще преразгледат дългосрочните си стратегии в светлината на решението на президента да оттегли страната от Парижкото споразумение за климата, докато 50 на сто споделят, че това е малко вероятно. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от САЩ
Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на система за противоракетна отбрана на Полша