IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти ограничават възможностите за разширяване на Wells Fargo

Банката няма ефективен план за защита на пазарите в случай на фалит

13:12 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските власти решиха да ограничат възможността Wells Fargo да разширява бизнеса си, тъй като банката не разполага с ефективен план да защити пазарите в случай на фалит, съобщава Ройтерс.

Решението идва в края на мрачна година за базирания в Сан Франциско кредитор след скандал, при който се оказа, че банкови служители са създали 2 млн. сметки без разрешението на клиенти. Главният изпълнителен директор Джон Щумпф подаде оставка малко след като избухна скандалът.

Решението означава, че банката не може да създава международни банкови компании или да придобива небанкови дъщерни дружества, казват регулаторите.

Според регулаторите в САЩ планът на Wells Fargo за действие в извънредни ситуации не е достатъчно добър.

Wells Fargo е една от осемте водещи банки, които трябва да очертаят какъв ще е методичният им подход за управление на евентуален фалит. Wells Fargo беше една от петте банки, които се провалиха при първоначалната оценка през април. Този път обаче State Street, JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon и Bank of America преминаха теста.

Wells Fargo може да подаде коригиран план за действие до 31 март. Тогава ограниченията може да бъдат вдигнати, ако Федералният резерв и Федералната корпорация за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) решат.

Вярвам, че ще можем да намерим решение на тревогите, изразени днес, при коригирания план през март 2017 г.“, казва банката в свое изявление.

Плановете за действие бяха възприети от властите след финансовата криза от 2008 г., когато фалитът на няколко банки от Wall Street разклати световните пазари.

Американските данъкоплатци трябваше да спасяват банките, които бяха определени като „твърде големи, за да се провалят“, а Конгресът обеща, че подобно спасяване се случва за последно.

Заради провала си да задоволи исканията на властите сега Wells Fargo поема по регулаторен път, който може да приключи с нареждане банката да се свие след две години. Кредиторът има няколко възможности да укрепи бизнеса си междувременно и да избегне подобна мярка.

Регулаторите сигнализираха, че подразделението за облигационно и инвестиционното банкиране на Wells Fargo е обект на тревоги и предупредиха, че може да ограничат размера му, ако кредиторът не успее да го направи.

Това подразделение е станало все по-важно за банката, но все още формира само малка част от общите ѝ приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още