Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американското правосъдие обвинява мениджъри на Allianz в измама

Големи инвеститори, като например американски пенсионни фондове, са загубили общо 7 млрд. долара

Американското правосъдие обвинява мениджъри на Allianz в измама

Снимка: Bloomberg LP

Милиардите, загубени от американски инвеститори с хедж фондовете на дъщерно дружество на Allianz, се превръщат в наказателно дело. Главният инвеститор на няколко фонда около Structured Alpha Грег Турнант и двама фонд мениджъри са манипулирали резултатите на фондовете в продължение на години и са подценявали рисковете, свързани с инвестициите, съобщи министерството на правосъдието на САЩ. Турнант, когото Allianz уволни в края на 2021 г., е обвинен в конспирация, измама с ценни книжа и инвестиционна измама и възпрепятстване на правосъдието, се казва в съобщението. Той се е предал на властите в Денвър, съобщи говорител на министерството, цитиран от Bloomberg.

Големи инвеститори, като например американски пенсионни фондове, са загубили общо 7 млрд. долара от хедж фондовете, когато капиталовите пазари се сринаха през март 2020 г. в началото на кризата с коронавируса. Фондовете с обем от 11 млрд. долара бяха ликвидирани.

Още по темата

Американският клон на управителя на активи Allianz Global Investors, който принадлежи на базирания в Мюнхен застрахователен гигант AGI US, се е признал за виновен, че не е следил достатъчно внимателно мениджърите си, съобщи министерството. След споразумение с министерството Allianz е готова да плати глоба в размер на 2,33 млрд. долара и да компенсира инвеститорите с 3,24 млрд. долара за загубените им активи.

Въпреки това 1,89 млрд. долара от санкцията ще бъдат отменени, тъй като Allianz вече е изплатила по-големи обезщетения на инвеститорите, включително на пенсионните фондове за учители в американския щат Арканзас. Други 463 млн. долара ще бъдат събрани в полза на щатската хазна. Чрез отделно споразумение Allianz ще плати 675 млн. евро на американския регулатор за ценни книжа SEC. Говорител на групата в Мюнхен обясни, че сумите са покрити от провизии.

Allianz вече е заделила 5,6 млрд. евро за уреждане на проблема. Досега се приемаше, че загубите се дължат на лоши спекулации, тъй като мениджърите на фондовете са се разколебали при възходите и спадовете на пазарите. Но след проведените разследвания американските власти обвиняват фонд мениджърите, че умишлено са подвеждали инвеститорите поне от 2014 г. насам. Във фондовете са били заложени много по-малко защитни мрежи за предпазване на инвеститорите от загуби в случай на срив, отколкото се твърдеше.  

Повече от две дузини инвеститори са подали искове срещу AGI. Главният изпълнителен директор на Allianz Оливер Бате призна за провала през август 2020 г. и настоя за бързо споразумение, след като дотогава застрахователят винаги бе отричал обвиненията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Я помислете ,добре помислете ,тия не са ли агенти на Путин

Още от САЩ
Wall Street продължава червената си серия в началото на второто полугодие*