Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Анализатор: Фед не внася яснота в очакванията на финансовите пазари

Централната банка започва да изкупува ETF-и и корпоративни облигации, за да може да изпълни целите на монетарната политика, посочи Петър Петров

гледано: 2852   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Политиката на Федералния резерв на САЩ не придава яснота на очакванията на финансовите пазари, след като въведе исторически промени в целите за инфлацията. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "В развитие" Петър Петров, наблюдател на Фед и Европейската централна банка .
Още по темата

Според него централната банка на САЩ избра най-мекия вариант от всички възможни стратегии, чиято цел е да компенсира инфлацията в един бъдещ момент, „дори и му придаде гъвкавост, за да има по-голяма свобода при прекъсването на инерцията“.

„При други рамки този процес е много по-ангажиран със задаване на краткосрочни цели", каза анализаторът и посочи, че разликата на сегашната рамка с предходния симетричен инфлационен толеранс на Фед се изразява във временното възприятие на пазара. - Сега вече има стремеж към отклонения, за да се компенсират предходни недостатъци.“

Петър Петров смята, че Фед желае да прекрати процеса на ерозия на инфлационните очаквания чрез ангажимента си да поддържа средносрочния инфлационен поток около 2% и да го надвишава в дългосрочен план.

Той поясни, че предшественикът на настоящия гуверньор на централната банка Джером Пауъл Бен Бернанке беше предложил подобен вариант за временно таргетиране и по-тясно обвързване на стратегията и инструментариума - предложение близко до сегашната рамка.

"От страна на лихвите и официалното ръководство промяната на инструментариума се изразява с обвързване на базата на резултати. Предишното официално ръководство се обвързваше с дати - по време на предишната криза Фед заяви, че няма да покачва лихвите до 2012 и 2013 г. Сега, когато се постигне максимална заетост и инфлацията достигне 2%, като има и перспективи да се надхвърли, ще се покачат настоящите равнища", прогнозира наблюдателят на Фед и ЕЦБ.

По думите на Петър Петров самата кредитно-посредническа дейност се променила многократно през годините и затова Фед започва да изкупува борсово търгувани фондове (ETF) и корпоративни облигации, за да може да протича основния канал за финансиране на монетарната политика.

"В днешно време, когато кредитно-посредническата дейност минава през финансовите пазари - 80% от компаниите финансират чрез капиталовите пазари. Фед заема позицията на кредитор от последна инстанция, за да предотврати късането на връзката между инвеститорите, ЕТF и фирмите, които емитират дълг", посочи той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Фед не внасял яснота. От Федералния резерв се изисква да внася пари, а не яснота. И от време на време да измисля някое наукообразно обяснение за все по-пълноводният поток от пари, който осигурява. Сега за сега ниската инфлация им осигурява възможност да дават обяснения. Отначало целта беше 2%, сега вече е средно 2%, а малко по-късно ще се окаже, че видите ли 2% не било достатъчно. И те така

Още от САЩ
Goldman Sachs ще плати близо 3 млрд. долара заради малайзийския скандал