Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Apple, Microsoft и Google помогнаха на Nasdaq да запише пореден рекорд

Цената на акциите на IBM се срина с близо 10 на сто, след като компанията представи финансов отчет, който не отговори на очакванията на анализаторите

Apple, Microsoft и Google помогнаха на Nasdaq да запише пореден рекорд

Снимка: Bloomberb L.P.

Въпреки че щатските индекси приключиха днешната сесия без единна посока, част от компаниите от групата FAANG помогнаха на технологичния показател Nasdaq да запише нов рекорд по отношение на стойността, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 179,03 пункта, или с 0,57 на сто, до 30 996,98 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,30% до 3841,47 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite напредна с 0,09 на сто до 13 543,06 пункта, достигайки ново рекордно ниво.

Акциите на Microsoft, Apple и Alphabet, компанията-майка на Google, поскъпнаха съответно с 0,87%, 2% и 0,78 на сто. В същото време книжата на Oracle, Nvidia, Netflix и Amazon поевтиняха съответно с 1,22%, 0,86 на сто, 1,9% и 0,19 на сто.

По-рано днес стана ясно, че Apple работи по по-тънка и по-лека версия на своя MacBook Air, като се планира новият компютър да излезе на пазара най-рано през втората половина на годината или през 2022 г. Той ще включва технологията за зареждане MagSafe и следващото поколение процесори, разработени лично от компанията.

Цената на акциите на IBM се срина с близо 10 на сто, след като компанията представи финансов отчет, който не отговори на очакванията на анализаторите. Продажбите на бизнеса ѝ с облачни и когнитивни услуги се свиват с 4,5% до 6,8 млрд. долара след две години на растеж. 

Още по темата

Общо за цялата седмица книжата на Microsoft поскъпват с 8 на сто, докато тези на Facebook и Alphabet прибавят към стойността си съответно 15,5% и 8,1%.

Отново на седмична база S&P 500 напредва с 2,2%, докато Dow прибавя 0,6% към стойността си, а Nasdaq – 3,8 на сто.

Инвеститорите обърнаха внимание и на амбициозния план за стимулиране на американската икономика на президента Джо Байдън на фона на пандемията на коронавирус. Планът, който е на стойност 1,9 трлн. долара, ще удължи до септември временното подпомагане при безработица и мораториума върху принудителното извеждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти. Освен това трябва да се разширят и възможностите за платен отпуск за служители, които са болни, влизат в карантина или трябва да се грижат за други хора. Има планове и за 20 млрд. долара за „национална програма за ваксинация“ и 50 млрд. долара за разширяване на тестовете за коронавируса. Градовете и щатите трябва да бъдат подпомогнати с 350 млрд. долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,086% и 1,847 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записа ръст от 0,11% до 90,23 пункта.

На петролните пазари бенчмаркът Брент поевтиня с 60 цента до 55,50 долара за барел, докато цената на американския WTI се понижи с 1,6 на сто до 52,27 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,8 на сто до 1851,50 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американските индекси започват месец март със силни ръстове