IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal се надява на по-добра 2014 г.

Компанията реализира нетна загуба от 1,23 млрд. долара за миналата фискална година

17:15 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ArcelorMittal се надява на по-добра 2014 г.

ArcelorMittal, най-големият производител на стомана в света, прогнозира по-висока печалба през тази година, водена от силни продажби в Европа и САЩ, предава BBC. Капиталовите разходи също ще се увеличат през годината, смятат от компанията.

Въпреки очакванията за слаби продажби в големи развиващи се пазари като Китай и Бразилия, изпълнителният директор на компанията Лакшми Митал е „предпазливо оптимистичен“ за 2014 г., според собствените му думи.

Търсенето на стомана в Европа ще се вдигне с около 2,5%, след като падна през миналата година, очакват от компанията, докато потреблението в САЩ ще се повиши с до 4,5%, колкото и в Китай. В Бразилия ръстът ще стигне до 3%.

Оперативната печалба ще достигне 8 млрд. долара през тази година след 6,9 млрд. през 2013 г., благодарение на ръст в производството на стомана и желязо, обяви компанията. Тя очаква световното потребление на стомана да се повиши с 3,5 – 4%, а на желязото – с 15 на сто.

Оптимизмът на Митал е обоснован с оглед на това, че активността в строителството, което е секторът с най-високо самостоятелно потребление на стомана, се покачва, особено в Щатите, сочат проучвания.

„Подобряването на цялостните икономически условия ни предразположи да рестартираме някои проекти за разширяване на бизнеса“, каза Митал.

Оперативната печалба на компанията скочи с 23% през четвъртото тримесечие до 1,91 млрд. долара на годишна база, но компанията реализира нетна загуба от 1,23 млрд. долара. Това стана, след като тя съкрати разходите си и закри фабрики в опит да се справи със спада в търсенето. Производителят съкрати над 5 млрд. долара дълг през последните 2 години и затвори свои предприятия в Белгия и Франция.

Нетният дълг на Arcelor се свива до 16,1 млрд. долара през четвъртото тримесечие, показва отчетът. Компанията се стреми да намали заемите си след като рейтингът ѝ бе понижен до под инвестиционен клас от Moody's, S&P и Fitch. Средният целеви дълг на компанията остава около 15 млрд. долара.

ArcelorMittal произвежда над 5% от всичката стомата в света и на нея се гледа като на индикатор за  състоянието на световната промишленост. Заради слабото търсене на стомана пред проблеми и сериозно свиване на маржовете се изправят и останалите производители на стомана.

В ранните часове на борсовата сесия в четвъртък цената на акциите на Arcelor се качи с повече от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още