IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca може да възобнови преговорите си с Pfizer

Големият акционер Blackrock настоява за нови разговори през август

15:48 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AstraZeneca може да възобнови преговорите си с Pfizer

След провалилите се планове за придобиване от страна Pfizer сега някои големи акционери на британския фармацевтичен концерн AstraZeneca искат да накара борда отново да седне на масата за преговори.

Както пишат Financial Times и Wall Street Journal, най-големият индивидуален акционер Blackrock също настоява за възможно най-ранно възобновяване на преговорите – през август.

В понеделник изтича крайният срок за последната засега оферта на производителя на популярното лекарство за потентност Viagra, като от AstraZeneca вече заявиха, че я отхвърлят. След това според британското законодателство американският концерн няма да може да подаде ново предложение в рамките на следващите шест месеца.

Въпреки това обаче AstraZeneca в качеството си на цел на придобиването може да възобнови преговорите след три месеца. Припомняме, че Pfizer предложи с последната си оферта 69,4 млрд. паунда (117 млрд. долара), или 55 паунда на акция.

Позицията на Blackrock, за която първи съобщи Sky News, е важна и за двете компании, защото фондът държи 8% дял в британския производител, но същевременно е сред ТОП 5 на акционерите на Pfizer.

Припомняме, че първоначалната оферта на американската фармацевтична компания Pfizer за придобиването на AstraZeneca предизвика политическо напрежение. След като британското правителство предупреди, че може да се намеси в сделката, американски политици също разкритикуваха евентуалното сливане заради опасения за работните места в САЩ.

Конгресмени и губернатори на щатове изразяват опасенията си, че има огромна опасност да бъдат загубени много работни места в страната, заради което заплашват с ретроактивни действия – да затворят “вратичката” в законодателството, която позволява на Pfizer да се регистрира на Острова с данъчни цели.

След като френското правителство прие постановление, в което регламентира възможността да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми, членове на парламента във Великобритания призоваха за подобни законодателни промени заради офертата на Pfizer за поглъщането на AstraZeneca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още