IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca отхвърли офертата на Pfizer

Според британската фармацевтична компания новото предложение на американците съществено я подценява

18:44 | 02.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AstraZeneca отхвърли офертата на Pfizer

AstraZeneca е отхвърлила подобрената оферта за придобиването й от Pfizer на стойност 50 паунда на акция, или общо 63 млрд. паунда (106,4 млрд. долара), съобщава MarketWatch. 

Според британската фармацевтична компания предложението подценява съществено компанията, като финансовите и другите условия в офертата на американците са неадекватни и не представляват база за разговори.

Новата оферта на Pfizer бе със 7% по-добра от предишната, направена през януари, като увеличаваше и кешовия компонент от 30% на 32% в общата цена. Според ревизираната оферта акционерите на AstraZeneca биха получили по 1,845 акции в слятата компания и по 15,98 паунда на акция.

„Ние показваме силна инерция като независима компания, особено на фона на развитието на продуктите ни, които доставят значителна стойност на акционерите“, посочва шефът на Борда на директорите.

„Предложението на Pfizer ще разводни драстично експозицията на акционерите към нашето уникално портфолио и ще създаде рискове, поради което Бордът без колебание го отхвърля.“

Инвеститорите изглежда са скептични относно новата оферта, като акциите на Astra Zeneca отстъпват с 0,1% в началото на търговията на Лондонската борса до 48,10 паунда - под цената на предложението.

Някои анализатори и инвеститори очакваха подобрената оферта да привлече компанията на масата за преговори, ако не и да осигури сделка.

Евентуалното сливане би създало най-голямата фармацевтична компания в света и би било най-голямата сделка в бранша, откакто Pfizer купи Warner-Lambert за 90 млрд. долара през 2000 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още