Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Автокрацията и клептокрацията вървят ръка за ръка

Либералните демократи в Европа и САЩ не правят достатъчно, за да обуздаят прането на пари

Автокрацията и клептокрацията вървят ръка за ръка

Снимка: Bloomberg

Либералните демократи се сплотяват и то никъде повече, отколкото в ЕС. Съюзът възприема себе се като опора за върховенството на закона, демокрацията и международните правила срещу автократичния популизъм, пише Мартин Сандбю за Financial Times. 

Още по темата
Борбата за върховенството на закона и либералните ценности е благородна кауза. Но тя носи риска от неволно облагородяване на опонентите й. Защитниците на либерализма често се отнасят към нелибералните лидери като към страховити поддръжници на конкурентна идеология, докато мотивите им често са много по-низки.

Вземете последните проблеми на Стивън Банън. Бившият ментор на президента на САЩ Доналд Тръмп беше автор на речта му при встъпването, обещаваща да спре „американската касапница“, и самообявил се разрушител на административната държава. Някога към Банън се отнясяха със страхопочитанието, подобаващо на популистки Фауст, който еднолично води битка с Просвещението.

Но миналия месец му бе отнета луксозна яхта, а самият той беше обвинен в злоупотреба с кампания за набиране на средства. И то не каква да е кампания: парите, които Банън се твърди, че е отклонил, трябваше да финансират мексиканската стена на Тръмп.

Банън пледира невинен. Но автокрацията и клептокрацията - заграбването на политическа власт с цел кражба и присвояване - често вървят заедно. Те печелят със сходни методи: секретност чрез дезинформация и объркване, липса на отчетност, манипулирано законотворчество и управление, и овладяване на правоприлагащите органи. Грешка е да се разглеждат двете като отделни опасности, камо ли едната като по-малко вредна от другата. Автокрацията често е просто средството, а клептокрацията - крайната цел.

В Русия, Украйна и няколко постсъветски страни от Централна Азия олигархичните мрежи приватизираха държавата в своя полза. В САЩ има дълъг списък с бивши сътрудници на Тръмп, които бяха обвинени в престъпления, свързани с хора предимно от същите тези страни. Според мен това не оставя съмнение относно клептократичния импулс зад атаките на Тръмп срещу независими институции.

В Европа също би трябвало да се бие клептократичната аларма. Използването на публични средства в частна полза се шири в целия регион. Изгодни държавни поръчки се раздават на лични сътрудници на лидерите - от Унгария до Обединеното кралство. Твърди се, че журналистите Дафне Каруана-Галиция и Ян Куциак са били убити заради опитите им да разкрият злоупотребите на малтийски и словашки политици.

Има го и обратният проблем: използването на мръсни пари за манипулиране на демократичната политика. Парламентът на Великобритания посочи как руските олигарси купуват влияние в британската върхушка. Руските пари също така се притекоха на помощ на френската крайна десница и вероятно на италианската Лига.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
0
 
3
korn до: khao
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Абсолютно. В ЕС либералната демокрация съществува все повече по телевизията и интернет отколкото в реалния живот. Очаквам до края на пандемията ЕС да се е превърнал в нацистко-расистско-популистко образувание с демократични либерални възгледи.
2
 
2
 
2
преди 2 седмици
Либералната демокрация не прави нищо срещу прането на пари, защото самата тя пере пари.
1
 
2
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
това е проблема, че либерална демокрация е понятие само на хартия, от както се капишна ссср всяква идеология на която се крепеше морала отифе в кофата и всеки почна да гони само кешовицата на всяка цена. :)) и понеже човека е същество което рядко действа превантивно и рядко се учи от историята си, нещата ще се променят чак след като се издънят тотално...и пак няма гаранция.

Още от САЩ
Оптимизмът около новите стимули отново оцвети Wall Street в зелено