IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обявява война на незаконните продажби на оръжия

През първото тримесечие на тази година е имало с 24% повече убийства в САЩ спрямо същия период на миналата година

10:42 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Изправен пред нарастващото насилие в САЩ, президентът Джо Байдън обяви война на търговците на оръжие, които заобикалят закона. По техен адрес в сряда вечерта (местно време) в Белия дом Байдън каза: „Ще се погрижим да не можете да продавате смърт и хаос по нашите улици. Това е скандал, който трябва да бъде прекратен и ние ще го прекратим“.

Лицензът на такива дилъри следва да бъде отнет. Байдън призова освен това Конгреса да приеме по-строги закони за оръжията. Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд нарече междувременно нарастването на престъпленията с насилие от миналата година "дълбоко тревожно", предава DPA.

Белият дом заяви, че правителството на САЩ ще има "нулева толерантност" при дейността с търговци, които умишлено продават огнестрелни оръжия на неупълномощени лица или които не извършват проверки.

Правителствената стратегия за предотвратяване на престъпността, която Байдън представи пред Гарланд, предвижда и по-голяма подкрепа за местните органи за сигурност поради възможно влошаване на ситуацията със сигурността през летните месеци.

Освен това се предвижда на юноши и младежи да се предлагат повече възможности за работа. Бивши нарушители на закона трябва да бъдат подпомагани при тяхната реинтеграция в тяхната социална среда.

Демократът Байдън се позова на проучване, според което 90% от оръжията, намерени на местопрестъпленията в САЩ, произхождат от само 5% от всички търговци на оръжия в страната. "Тези търговци на смърт нарушават закона с цел печалба и продават оръжия, които убиват невинни хора“, каза той.

„Ще ги намерим“, добави той. Според Белия дом през първото тримесечие на тази година е имало с 24% повече убийства в САЩ спрямо същия период на миналата година и 49% повече от същия период през 2019 г. Белият дом отдава нарастването на насилието пряко на разпространението на незаконни оръжия, а също и до пандемията на коронавируса.

В САЩ редовно се случват фатални инциденти с огнестрелни оръжия, които обикновено са лесни за закупуване. Байдън описва въоръжените нападения като "епидемия". Конгресът, американският парламент, обаче отговаря за затягането на законите за оръжията, а много републиканци са против подобна стъпка.

Оръжейното лоби там е много силно. Понастоящем демократите на Байдън имат малко мнозинство и в двете камари на Конгреса на САЩ, и трябва да разчитат на гласовете на няколко републиканци в Сената за мащабни законодателни промени.

Социологически допитвания сигнализират за нарастващо безпокойство от престъпността, което може да е част от кампанията на демократите на междинните избори през следващата година. Проучване на Yahoo News/YouGov, публикувано през май и цитирано от Bloomberg, установи, че близо 50% от анкетираните казват, че престъпността е много голям проблем в САЩ. Около 36% от анкетираните поне донякъде одобряват мерките на Байдън за престъпленията, докато 44% поне донякъде не ги одобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още