IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Обществото ни трябва да се бори с омразата

Разследването на атаката над Капитолия напредва, но много бавно

09:17 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън отбеляза полугодието от атаката на Капитолия във Вашингтон от протестиращите привърженици на Доналд Тръмп, заявявайки, че обществото трябва да се бори с омразат, предава Politico.

На 6 януари 2021 г. тълпа привърженици на тогавашния президент Тръмп нахлу в Капитолия и временно забави одобряването на резултатите от президентските избори. Няколко души загинаха, а на стотици бяха повдигнати обвинения. Камарата на представителите поиска импийчмънт на президента заради подбудителство към бунт, но Тръмп вече беше напуснал Белия дом. Импийчмънтът обаче имаше нещо повече от символично значение, защото при успешна процедура Тръмп щеше да загуби възможността да се кандидатира отново за президент, както и да заема каквато и да е обществена длъжност.

„Това не беше протест. Това беше бунт, който се превърна в екзистенциална криза и тест дали нашата демокрация може да оцелее", каза Байдън в изявлението си.

Според него е необходимо американците да се борят „с омразата, лъжите и екстремизма, довели до тази брутална атака“.

„Това изисква демократите, републиканците и независимите да работят заедно за една обща кауза, за да възстановят достойнството, честта и уважението към върховенството на закона", заяви американският президент.

Усилията за разследване на бунта напред през последните седмици, като Конгресът гласува по партийна линия, за да създаде панел за разследване на атаката.

Пътят до започване на разследване обаче е дълъг, а първоначалното предложение на демократите за създаване на независима комисия в стил „11 септември“ бе блокирано от републиканците в Сената. След това председателят на камарата Нанси Пелоси се насочи към избор на комисия, която включва осем членове, избрани от Пелоси, и още петима, които тя ще избере след консултация с лидера на малцинството Кевин Маккарти.

Но много републиканци критикуват разследването, което според тях се превръща в опит за партизанска атака на Тръмп. Маккарти все още не е посочил кои републиканци ще номинира за панела.

Отбелязвайки също шестмесечната годишнина на събитието, Министерството на правосъдието по-рано във вторник публикува нови статистически данни за разследването на бунта в Капитолия. Повече от 535 заподозрени са били арестувани в почти всички 50 щата във връзка с нападението, а поне 165 души са обвинени в нападение, съпротива или възпрепятстване на служители на реда, се казва в съобщението на ведомството.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още