IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще номинира Мерик Гарланд за главен прокурор на САЩ

Гарланд е номиниран през 2016 г. за член на Върховния съд от президента Барак Обама, докато Байдън заема поста на вицепрезидент

20:41 | 06.01.21 г.
<p>
	Мерик Гарланд.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Мерик Гарланд. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, възнамерява да номинира за нов главен прокурор на САЩ Мерик Гарланд, съдия от федералния апелативен съд на окръг Колумбия, съобщава Ройтерс.

Гарланд е номиниран през 2016 г. за член на Върховния съд от президента Барак Обама, докато Байдън заема поста на вицепрезидент. 

Тогава мнозинството на Републиканската партия в Сената, ръководено от Мич Макконъл блокира процедурата посочвайки, че в последната година от мандата си президентът няма легитимността да прави подобни назначения.

68-годишният Мерик Гарланд е завършил юридическото си образование в Харвард. Служил е като асистент на върховния съдия Уилям Бренан, работил е като адвокат и като федерален прокурор, като става известен с разследването за бомбения атентат в Оклахома сити от 1995 г.

Той участва в процеса срещу Тимъти Маквей за атентата в Оклахома Сити, както и в този срещу бившия кмет на Вашингтон Марион Бари, който беше обвинен в притежание на кокаин.

В същото време демократите се насочват към победа в битката с републиканците за контрол над Сената. По-рано днес демократът Рафаел Уорнок бе обявен от водещите медии в САЩ за един от победителите на втори тур на надпреварата за сенатори в щата Джорджия. Така Демократическата партия остава само на едно място от контрол върху двете камари на Конгреса.

По-късно и другия кандидат на демократите Джон Ософ обяви, че печели надпреварата, но все още няма официално потвърждение.

Евентуалната му победа на практика би осигурила на демократите контрол върху горната камара на Конгреса. При такъв сценарий демократите и републиканците биха имали по 50 места в 100-членния Сенат. Тогава решаващ при гласуванията ще е вотът на вицепрезидента на САЩ, а демократката Камала Харис ще заеме поста на 20 януари. Това би осигурило на избрания за президент Джо Байдън и Демократическата партия контрол и върху двете камари на Конгреса, за да може да осъществи на практика своята програма. Демократите вече контролират Камарата на представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още